Elvesztette piacvezető pozícióját a Román Posta, amelynek a magánosítása is kudarcba fulladt

Elvesztette piacvezető pozícióját a Román Posta, amelynek a magánosítása is kudarcba fulladt

Tavaly először elvesztette vezető pozícióját a romániai postai szolgáltatások piacán a Román Posta, amelyet a Fan Courier futárcég előzött meg – közölte a bukaresti távközlési szakhatóság.
Az MTI által ismertetett közlemény szerint tavaly a postai szolgáltatások piaca elérte a 3,2 milliárd lejt, ami 13 százalékos növekedés az előző évhez képest. A hazai postai szolgáltatások történetében először vesztette el piacvezetői pozícióját az állami tulajdonban levő Román Posta, amelynek 20 százalékos piaci részesedése volt tavaly, míg a Fan Courier 21 százalékot szerzett meg. Harmadik helyen az Urgent Cargus állt 13 százalékos részesedéssel az árbevétele alapján.

Hírdetés

Tavaly összesen 582 millió postai küldeményt jegyeztek, ami az előző évhez képest 5 százalékos növekedés, ebből 536 milliót a belföldi küldemények tettek ki, 46 milliót a külföldiek.

A külföldi küldemények száma jelentősebben, 32 százalékkal nőtt , ugyanakkor a belföldi küldemények piaca csak 5 százalékkal bővült. A postai szolgáltatások területén összesen 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak, ebből 24 800 alkalmazott a Román Postánál dolgozik. Az MTI emlékeztet, hogy tavaly a Magyar Posta is be akart lépni a román postai szolgáltatások piacára, érdeklődött az Urgent Cargusért, amelyet azonban végül a Mid Europa Partners befektetői alap vásárolt meg 2018 szeptemberében.

A Román Posta fő részvényese a távközlési minisztérium, amely a vállalat részvényeinek a 75 százalékát birtokolja. Legutóbb 2015-ben akarta privatizálni a kormány, de akkor a belga Bpost a kötelező érvényű ajánlat benyújtása előtt visszalépett a tranzakcióból, így kudarcba fulladt a magánosítási kísérlet.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »