Élve nem jut ki a börtönből a magyarbánhegyesi kettős gyilkos

Élve nem jut ki a börtönből a magyarbánhegyesi kettős gyilkos

Tényleges életfogytiglan jogerősen a magyarbánhegyesi kettős gyilkosnak. A másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A táblabíróság nem fogadta el a büntetett előéletű férfinak a védekezését, amely szerint önvédelemből tüzelt.

A vádlottnak és élettársának 2009-ben lánya született. Kapcsolatuk később megromlott, a férfi többször megverte a nőt, aki a gyermekkel a szüleihez költözött Magyarbánhegyesre. A férfi erőszakkal magához vette a kislányt, az anya válaszul bírósághoz fordult. A gyilkosság napján a gyermekelhelyezési perben tárgyalást tartottak a szülők és a nagyszülők részvételével. Miután valamennyien hazatértek Magyarbánhegyesre, a vádlott átment a volt élettársáékhoz, ahol csakhamar veszekedni kezdett a nővel és a nő barátjával, Csabával. Először Csabát lőtte agyon, majd volt élettársára és a nő szüleire is tüzet nyitott. A nagymama meg is halt.

„Emberölés bűntette megállapítható akkor, ha két ember életét oltotta ki a terhelt. Jelen ügyben azonban két ember meghalt és két ember – azt kell hogy mondjam – csodával határos módon életben maradt. Ez tovább emeli ennek a minősítő körülménynek a tárgyi súlyát” – fogalmazott Lőrinczy György, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

A gyilkos magához vette kislányát, elmenekült a helyszínről, de nem sokkal később feladta magát a rendőrségen. Volt apósa, aki maradandó sérülésekkel élte túl a támadást, arról beszélt a bíróságon, hogy szerinte a vádlott nem bánta meg tettét. „Nem volt képes bocsánatot kérni még senkitől, még nem hallottunk egy bocsánatot, hogy elhangzott volna a szájából. Ez mindent minősít szerintem” – jelentette ki.

A vádlott az utolsó szó jogán azt állította, hogy az első lövéseket önvédelemből adta, utána pedig már nem volt beszámítható. „Én azt tartom, hogy nem lehet egyetlenegy embernek sem elvenni az életét, mert ilyet nem lehet csinálni, de a sors vagy az akarat, nem tudom, hogy mi történt vagy hogy történt, de azt tudom, hogy ez nem volt előre kitervelve. Ez nem volt megtervezve, semmi ilyesmi nem volt” – fogalmazott.

A Szegedi Ítélőtábla szerint szó sem volt önvédelemről. „Valakit, akit bármilyen sérelem ér, legyen akármilyen természetű – jelen esetben érzelmi sérelem, hogy elhagyta őt a szeretett nő –, nem lehet az a megoldás, hogy kiirtom a családot, lelövöm az új szerelmet, lelövöm őt magát is és még aki éppen ott van. Akkor sem, hogyha a másik kettőt eredetileg nem szándékozta megölni, ettől még amikor hasba lőtte őket akkor ugyanúgy egyenes szándékkal elkövetett emberölés lesz” – magyarázta Hegedűs István, a Szegedi Ítélőtábla tanácsvezető bírója.

Az ötvenéves férfi tényleges életfogytiglant kapott, ami azt jelenti, hogy élve nem hagyhatja el a börtönt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »