Elvben nagyon sokat segíthetne a szélenergia

Elvben nagyon sokat segíthetne a szélenergia

A nyílt tengeri szélenergiában rejlő lehetőség, azaz egy körülbelül 3 millió négyzetkilométeres szélfarm elméletileg az egész emberi civilizáció villamosenergia-igényének kielégítését lehetővé teszi – idézi a Portfolio a Carnegie intézet tanulmányát. A dokumentum azonban arra is figyelmeztet, hogy a gyakorlati megvalósítás nehézkes, és egyetlen forrás helyett amúgy is célszerűbb továbbra is több energiaforrás és technológia mixében gondolkodni.

Forrás: AFP

Ennek ellenére a szélerőművek terjedésének következő nagy hulláma a nyílt tengeri úszó szélerőműfarmokról szólhat. A technológia révén a sekélyebb part menti vizek után a belső, mélytengeri területeket is meghódíthatják a szilárd talapzatot nem igénylő szélerőművek. Az eredetileg a The Washington Post által ismertetett számítások alapján megállapított nagyságú területen egy szélfarm háromszor annyi energiát is termelhet, mint egy szárazföldi, hiszen az óceánokon a szélsebesség átlagosan 70 százalékkal magasabb.

Ahhoz azonban, hogy az emberiség teljes energiaigényét ki lehessen elégíteni, egy akkora nyílt tengeri szélfarmot kellene telepíteni, amely nagyobb Grönland területénél is. A hangsúlyozottan elvi számítások hatályát azonban több tényező korlátozza, főként a szükséges technológia hiánya.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »