Elutasították a meghívást az RMDSZ kongresszusára a romániai németek

Elutasította a meghívást a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) februári kongresszusára Paul-Jürgen Porr, a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) elnöke, akinek álláspontját a kisebbségi szervezet a közösségi oldalán hozta nyilvánosságra szerdán.

A rövid közlemény emlékeztet, hogy az RMDSZ február 22-én és 23-án tartja Kolozsváron a 14. kongresszusát. Porr az elutasítás indoklásaként közölte: elfogadhatatlannak tartja, hogy az RMDSZ támogatja a kormánykoalíció intézkedéseit, amelyek “a korrupcióellenes harc gyengítését eredményezik és a román jogállamiságot veszélyeztetik”. Az elnök további sikereket kívánt az RMDSZ-nek a két román kormánykoalíciós vezető, Liviu Dragnea és Calin Popescu Tariceanu társaságában.

Porr 2013 óta elnöke az FDGR-nek, amelyet korábban Klaus Iohannis államelnök vezetett tizenegy éven keresztül.

Hírdetés

Iohannist 2000-ben választották meg Nagyszeben polgármesterévé, két évvel később pedig a német kisebbségi szervezet élére, ahonnan azt követően mondott le, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) felkínálta neki az államelnök-jelöltséget. Iohannis 2014-ben győzött az elnökválasztáson, ahol a romániai magyarok nagy többségének a szavazatát is megszerezte. Az RMDSZ szerint azonban ezt a megelőlegezett támogatást az elnök nem viszonozta, mi több, kisebbségellenes lépéseket tett.

Az elmúlt három évtizedben az RMDSZ és az FDGR álláspontja a román kisebbségpolitikával kapcsolatban rendszerint eltért egymástól. Porr legutóbb szombaton egy szászmedgyesi konferencián jelentette ki, hogy a mintegy 36 ezer főt számláló romániai németek elégedettek a bukaresti kormány kisebbségpolitikájával, és nem akarnak autonómiát.

Az RMDSZ februári tisztújító kongresszusán elnököt fognak választani, a januári jelentkezési határidő lejártáig egyedül Kelemen Hunor jelenlegi elnök iktatta jelöltségét a szövetségi elnöki posztra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »