Elutasította Andrej Babiš keresetét a pozsonyi kerületi bíróság

Elutasította Andrej Babiš keresetét a pozsonyi kerületi bíróság

POZSONY. Elutasította a pozsonyi kerületi bíróság azt a keresetet, amelyet Andrej Babiš – a tavaly októberi cseh képviselőházi választásokon győztes ANO mozgalom szlovák származású elnöke – a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) ellen nyújtott be, annak az évek óta folyó peres eljárásnak a keretében, amely az intézmény és a cseh politikus között zajlik, utóbbinak állítólagos titkosszolgálati múltjával összefüggésben.

A döntésről a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be kedden a pozsonyi liberális Sme napilap hírportáljának hírére, illetve egy az ügyben érintett ügyvédi iroda közlésére hivatkozva, mely utóbbi a bíróság döntését véglegesnek minősítette. Andrej Babiš a hírre reagálva a novinky.cz cseh hírportálnak azt mondta: továbbra is fenntartja, hogy a neve jogosulatlanul szerepelt a volt csehszlovák kommunista titkosszolgálat (ŠtB) listáin, a pozsonyi bíróság döntését nem tartja véglegesnek, s az ügyben tovább folytatja a pereskedést.   

Az Andrej Babiš és az ÚPN között 2012-ben kezdődött peres eljárás előzménye, hogy az 1939 és 1989 közötti önkényuralmi rendszerek bűntetteinek dokumentációját és nyilvánosságra hozatalát végző szlovák állami intézmény közzétette az StB egy olyan listáját is, amelyen Andrej Babiš a szervezet ügynökeként szerepelt. A cseh politikus személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva pert indított az ÚPN ellen, azt állítva, hogy neve jogosulatlanul szerepelt az ŠtB listáin. A perben elsőként a pozsonyi járási bíróság hozott döntést, helyet adva Andrej Babiš keresetének. Miután ezt a döntést – az ÚPN fellebbezését követően – a pozsonyi kerületi bíróság is megerősítette, a Nemzeti Emlékezet Hivatala a szlovák Legfelsőbb Bírósághoz fordult jogorvoslatért, amely ezt a kérelmüket elutasította. Az ÚPN ezt követően a szlovák alkotmánybírósághoz fordult, amely tavaly októberben – eljárási hibákra, jogtalanul felvett tanúvallomásokra hivatkozva – semmisnek mondta ki az előző ítéleteket, és az ügyet újratárgyalásra visszautalta a kerületi bírósághoz. Ez utóbbi testület újabb, mostani döntésében elutasította Andrej Babiš panaszát.    

A cseh politikus a döntésre reagálva a novinky.cz hírportálnak azt mondta: tovább folytatja a pereskedést. Babiš jogi képviselői tanácsára hivatkozva ugyanakkor jelezte: következő bírósági keresetét a szlovák belügyminisztériummal és a jelenlegi szlováktitkosszolgálattal (SIS) szemben adja be, sőt ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságáig is kész elvinni.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »