Elutasította a jogi bizottság Diaconu „Trianon-napos” törvénytervezetét

Elutasította kedden a képviselőház jogi bizottsága azt a törvénytervezetet, amely „a magyar elnyomás elleni harc és Trianon napjává” nyilvánította volna Romániában június 4-ét – írja közleményében az RMDSZ.

„Sajnálattal kell megállapítanunk, hogy vannak olyan többségi kollégák, akik továbbra is nacionalista és magyarellenes retorika és munkafolyamatok mellett próbálnak érvényt szerezni saját maguknak és politikai karrierjüknek” – fogalmazott Máté András Levente, a képviselőház keddi ülését követően.

Máté elmondta, az elmúlt időszakban Romániában egyre jobban felerősödni látszik a nacionalista retorika, valamint a kisebbségi jogok területén visszarendeződés észlelhető.

„Ezelőtt pár évvel nem gondoltuk volna, de ma az RMDSZ legfőbb teendője megvédeni a közösséget, megteremteni a magyarok biztonságát. Hiszen ahogyan a mai napon is történt, egy újabb magyarellenes törvénytervezetet utasítottunk el. Számos ilyen tervezet születik, az RMDSZ-nek az a feladata a parlamentben, hogy a magyar közösség biztonságérzetét erősítse. Egy európai, demokratikus országban nincs helyük az ilyen jellegű jogszabályoknak” – mondta Máté András Levente Kolozs megyei parlamenti képviselő. (rmdsz tájékoztató)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »