Elutasította a cseh szociáldemokraták miniszterjelöltjét a cseh államfő

Elutasította a cseh szociáldemokraták miniszterjelöltjét a cseh államfő

Miloš Zeman cseh államfő szerdán elutasította Michal Šmarda, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) jelöltjének kinevezését a kulturális minisztérium élére.

A kulturális tárcavezető leváltása és utódja kinevezése körüli immár május óta húzódó nyilvános, éles vita a cseh sajtó szerint veszélyezteti a kormánykoalíciót és kormányválsággal fenyeget.

Jan Hamáček, szociáldemokrata pártelnök, első kormányfőhelyettes és belügyminiszter szerint az államfő eljárása nincs összhangban az alkotmánnyal.

“Az elnök megállapította, hogy Michal Šmarda soha nem foglalkozott a cseh kultúrával. Ennélfogva nem kompetens a kulturális miniszter tisztségének betöltésére” – tolmácsolta Zeman álláspontját Jirí Ovčáček elnöki szóvivő. Hozzátette: Zeman felkérte a CSSD elnökét, hogy Andrej Babiš kormányfő közvetítésével javasoljon “olyan jelöltet, aki legalább az alapfokú elvárásokat teljesítené”.

Jan Hamáček, aki jelenleg szabadságát tölti, a közszolgálati cseh televízió szerint azt üzente Zemannak, hogy eljárása nincs összhangban az alkotmánnyal.

– mutatott rá Hamáček.

Šmarda, aki jelenleg a ČSSD alelnöke, korábban a morvaországi Olmütz polgármestere volt. Egy új jelölt állítását Hamáček visszautasította, és leszögezte, hogy “az elnöknek most az alkotmány szerint kellene eljárnia”.

Hírdetés

Miloš Zeman július 31-i hatállyal mentette fel tisztségéből Antonín Staněk szociáldemokrata kulturális minisztert. Staněk május közepén nyújtotta be lemondását, amelyet az államfő akkor nem fogadott el, aminek következtében belpolitikai feszültség keletkezett Csehországban, és a kétpárti kormánykoalíció felbomlása fenyegetett. Zeman álláspontját akkor azzal indokolta, hogy nem szabad a tisztségéből való menesztéssel büntetni egy olyan minisztert, aki bátran rámutatott a közpénzekkel való visszaélésekre.

Staněk a prágai Nemzeti Galéria igazgatójának, Jiří Fajtnak, valamint az olmützi Művészeti Múzeum igazgatójának, Michal Soukupnak a felmentése miatt vált kemény támadások célpontjává. A miniszter mindkét igazgatót az általuk vezetett intézmények gazdálkodásában feltárt hibák miatt váltotta le. Jiří Fajt például igazgatóként saját magával kötött szerződést, és kurátori munkákért több mint egymillió koronát vett fel a Nemzeti Galériától.

A cseh kulturális és politikai élet számos személyisége azonban kiállt Fajt mellett, s azt állítja, Staněk az államfő sugallatára menesztette őt a Nemzeti Galéria éléről. Zeman korábban ugyanis több esetben is nyilvánosan bírálta Fajt tevékenységét. Andrej Babiš miniszterelnök igyekszik semleges maradni, mert egyrészt nem érdeke a kétpárti – az ANO mozgalom és a ČSSD alkotta – kormánykoalíció felbomlása, másrészt pedig az államfővel sem akar nyílt összetűzésbe kerülni. A ČSSD körében ezért erősödnek azok a hangok, hogy a párt lépjen ki a kormánykoalícióból. Ez a lépés a kabinet bukását eredményezhetné.

“Nem lehetünk olyan koalíció tagja, amelyben nem mi döntünk minisztereink kinevezéséről vagy visszahívásáról” – mondta korábban Jana Maláčová, a párt alelnöke, munkaügyi és népjóléti miniszter újságíróknak.

A hatályos cseh szabályok és a szokásjog szerint a koalíciós kormányban a miniszteri posztok betöltése az érintett pártok kizárólagos joga. A kormányfőnek kötelessége a személyi javaslatokat továbbítani az államfőnek, akinek pedig nincs mérlegelési lehetősége. Zeman azonban kihasználja azt, hogy az alkotmányban nincs meghatározva, milyen időn belül köteles elfogadni a kormányfő kéréseit, ezért a döntést állandóan halogatja.

Pavel Rychetský, az alkotmánybíróság elnöke a közelmúltban a közrádióban kijelentette: az államfő eljárása ellentétes az alkotmánnyal, ezért Csehország az alkotmányos válság szélére került.

Az ANO-ČSSD kormánykoalíciónak összesen csak 93 mandátuma (az ANO-nak 78, a ČSSD-nek 15) van a 200 tagú képviselőházban, és a kormány csak a kommunisták (15 mandátum) külső támogatásával kapott bizalmat. Andrej Babiš nem zárta ki, hogy ha a ČSSD elhagyná a koalíciót, akár előrehozott parlamenti választásra is sor kerülhet.

– mondta a kormányfő.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »