Elutasította a cseh parlament a szükségállapot meghosszabbítását – felszólították a kormányt, hogy hirdessen új szükségállapotot

Elutasította a cseh parlament a szükségállapot meghosszabbítását – felszólították a kormányt, hogy hirdessen új szükségállapotot

Elutasította a cseh parlamenti alsóház pénteken a kormány javaslatát a koronavírus-járvány miatti jelenlegi szükségállapot meghosszabbítására. A képviselők ugyanakkor egy másik, az ellenzék által előterjesztett határozatban arra szólították fel a kormányt, hogy haladéktalanul hirdessen ki új szükségállapotot – írja az MTI. 

A szükségállapotra azért van szükség, mert a kormány által csütörtökön jelzett, minden eddiginél szigorúbb járványellenes óvintézkedések egy részét csak rendkívüli jogrendben lehet érvényesíteni. Az óvintézkedéseket a kormány a folyamatosan romló járványhelyzet miatt kényszerül elfogadni.

Andrej Babiš miniszterelnök bejelentette, hogy a parlamenti alsóház ülése után azonnal összehívja a kormányt, és kihirdetik az új szükségállapotot.

A kormány és az ellenzék között jogi vita van arról, hogy a regionális elöljárók kezdeményezésére két hete kihirdetett, szombaton éjfélkor lejáró szükségállapot összhangban van-e az alkotmánnyal. Andrej Babiš azt állítja, hogy igen, míg az ellenzék szerint nem. A parlamenti felsőház több mint harminc tagja és néhány ismert jogász már a múlt héten beadvánnyal fordult az alkotmánybírósághoz, hogy döntse el a vitát.
A pénteki parlamenti alsóházi szavazás érdekessége, hogy az ellenzék javaslatát az új szükségállapot kihirdetésére a kormánykoalíció több képviselője is támogatta.

Hírdetés

A kormány a már nyilvánosságra hozott elképzelések szerint hétfőtől kezdve három hétre betiltaná a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, teljesen bezárnák az iskolákat (jelenleg is csak az elsősök és a másodikosok járnak iskolába), az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú maszk viselése. Minden munkahely saját maga fogja tesztelni alkalmazottait, az állam havi négy tesztelést fizet a cégeknek – egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

Az új óvintézkedéseket várhatóan már a cseh kormány péntek esti ülésén véglegesítik.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »