Elutasítja a betelepítési kvótát a főváros

A Fővárosi Közgyűlés elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, a testület ezt szerdán hozott határozatában mondta ki.

Migránsok a Keleti pályaudvaron. / Forrás: telegraph.co.uk

A Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok által jegyzett javaslat elfogadásával a közgyűlés kimondta: elutasítja a kötelező betelepítési kvótát, mivel az ellentétes Magyarország, így Budapest főváros érdekeivel.

A döntéssel továbbá a fővárosi önkormányzat egyetértését és támogatását fejezte ki a kormányának “az illegális bevándorlással szembeni, Magyarország védelme érdekében tett intézkedéseivel kapcsolatban”.

A javaslatot 21 igen szavazattal, 5 nem voks ellenében fogadta el a Fővárosi Közgyűlés.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője szánalmasnak és szükségtelennek nevezte, hogy a közgyűlés kiáll a kormány mellett egy olyan ügyben, amelyben az Európai Unió már eldöntötte: nem lesz kötelező kvóta. Az ellenzéki politikus szerint a közgyűlés lépése csupán arra szolgál, hogy elterelje a figyelmet az olyan fontos kérdésekről, mint az egészségügy és az oktatás “válságos helyzete”.

Csárdi Antal, az LMP képviselője szerint az előterjesztéssel a főváros “felmondja a hűségesküt a kormánynak”. “Ez nem egy fideszes taggyűlés” – fogalmazott, hozzátéve, a közgyűlésnek inkább azzal kellene foglalkoznia, miként kéri el az államtól azt a pénzt, amelyet nem fizetett ki az elmúlt években az agglomerációs közlekedés biztonságáért.

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) képviselője szintén úgy vélte, az előterjesztésnek nem lenne helye a közgyűlés előtt.

Tokody Marcell, a Jobbik képviselője jelezte: támogatja a javaslatot, amelyet kiegészítené azzal is, hogy Budapest nyilvánítsa ki, hogy területén sem ideiglenes, sem állandó menekülttábort nem kíván létesíteni. Módosító javaslatát a testület nem támogatta.

Tarlós István főpolgármester válaszában elfogadhatatlannak nevezte az ellenzék szerinte lekicsinylő véleményét a migránsproblémához, amely szerinte a budapestiek következő generációinak életét is jelentősen befolyásolhatja. Megjegyezte továbbá, a közgyűlést “fideszes taggyűlés” helyett sokkal inkább tartja az “1-5 százalékos pártok jutalomjátékának”, mivel szerinte a felszólalások 40 százaléka az ide tartozó ellenzéki pártok képviselőihez köthető.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere azt mondta, az ellenzéki képviselők saját pártjaik “szólamait mondják fel”, mert szerinte ha lelkiismeretükre hallgatnának, akkor megszavaznák az indítványt.

Kocsis Máté kiemelte, az elmúlt hónapok eseményei bebizonyították, szükség van a kormány migránspolitikája melletti kiállásra.

Mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, 2015-ben “példátlan kihívással kellett szembenéznie az Európai Unió országainak, így Magyarországnak is. Mintegy másfél millió illegális bevándorló érkezett kontinensünkre, akiknek csak egy része menekült háborús övezetből”.

Az illegális bevándorlás kérdése az önkormányzatokat is kihívás elé állítja, elsősorban azzal, hogy a területén élő lakosság zavartalan mindennapi életvitelét, közszolgáltatásokkal való ellátását a krízishelyzetben is biztosítania kell – írták.

Kitértek arra, hogy tavaly nyáron Budapest “került erős migrációs nyomás alá”, és a közszolgáltató cégek által megtett intézkedésekkel kapcsolatban felmerült többletköltségek megközelítik a százmillió forintot.

MTI

The post Elutasítja a betelepítési kvótát a főváros appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »