Eltüntetné az FHB veszteségét a Takarékbank?

Azzal, hogy a Takarékbank Zrt. 70 milliárd forintért megvásárolná az FHB részvényeit, eltüntetheti a Spéder Zoltán vezette társaság több tízmilliárdos veszteségét.

A Takarékbank Zrt. rendkívüli közgyűlést hívott össze június 15-ére. Az Origo úgy értesült, hogy a társaság 70 milliárd forintért veheti meg a Spéder Zoltán vezette FHB részvényeit.

Amennyiben megtörténik az FHB többségi tulajdonrészének a megszerzése, Spéderék több évre el tudják tünteti veszteségüket. Azt a 30 milliárdos veszteséget, amelyet Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke szerint az FHB a szövetkezetekkel fizettetett meg. Demján Sándor Orbán Viktornak írt nyílt levelében Spédert és az FHB-t azzal is vádolta, hogy félretájékoztatták a kormányt és a miniszterelnököt a szektor számairól és pénzügyi adatairól.

Demján két dolog miatt tartja aggályosnak az FHB-részvények felvásároltatását:

– az FHB több tízmilliárd forintra rúgó veszteségét a takarékszövetkezeti szektornak kell finanszíroznia;

– másrészt azért, mert egy jól körülhatárolható üzleti kör nyerészkedik 130 ezer szövetkezeti részjegytulajdonos kárára.

A Takarékbank szerint ugyanakkor Demján nincs tisztában a szektor tényleges számaival, ezért jó hírnevük megsértése miatt jogi lépésekre készülnek – írja az Origo.

De nem csak az OTSZ-vezér írt levelet. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség első embere Varga Mihályhoz fordult, úgy véli „a jelenlegi állami szabályozás előnyhöz juttatja a takarékszövetkezeti integráció tagjait más pénzintézetekkel szemben”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »