Eltiltották az orosz nemzeti csapatot a téli olimpiától

Eltiltották az orosz nemzeti csapatot a téli olimpiától

Nem indulhatnak az orosz sportolók orosz színekben a 2018-as phjongcshangi téli olimpián – erről döntött kedd este a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

Az orosz sportolók olimpiai zászló alatt állhatnak csak rajthoz a februári téli játékokon. A NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot is (OKR). A NOB egyben felfüggesztette az OKR-t vezető Alekszandr Zsukov NOB-tagságát, továbbá minden ötkarikás eseményről kitiltotta Vutalij Mutko volt orosz sportminisztert, a futballszövetség jelenlegi elnökét, a jövő évi világbajnokság főszervezőjét.

Hírdetés

http://mno.hu/

A NOB döntésében szerepet játszik, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése, mely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Rengeteg pozitív esetet hozott a felszínre a pekingi és a londoni minták újraelemzése, de még beszédesebb adat, hogy a NOB összesen 22 versenyző eredményét törölte 2014-ből, amivel a szocsi olimpia 33 orosz érmeséből már 11-et megfosztottak a medáljától. Négy sífutó, valamint bobosok, szkeletonosok, biatlonosok, gyorskorcsolyázók érintettek, és az, hogy ezek az esetek pont novemberben lettek nyilvánosak, felveti a NOB-döntéshozók befolyásolását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »