Eltilthatják Pontát az ügyvédi hivatás gyakorlásától

Victor Ponta elveszítheti ügyvédi kamarai tagságát – és ezzel a jogot, hogy ügyvédként dolgozzon, amennyiben az oktatási miniszter eleget tesz az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) javaslatának, és plágium miatt visszavonja a politikus doktori címét.

A volt miniszterelnök ugyanakkor nem oktathat ezután egyetemen és az is előfordulhat, hogy a doktori tisztségért járó 15 százalékos bérpótlékot is vissza kell fizetnie.

Ioan Dragne, a bukaresti ügyvédi kamara elnöke a România Liberă napilapnak nyilatkozva elmondta: az eljárás nem egyszerű, mivel Ponta vizsga nélkül lett az ügyvédi kamara tagja, erre a doktori címe jogosította fel.Dragne ugyanakkor azt is elmondta, hogy nincs törvényi előírás arra, hogyan kell eljárni abban az esetben, ha egy vizsga nélkül, csak a doktori címe miatt felvett személytől megvonják a tudományos fokozatot. A hatályos törvények szerint a kamara csak abban az esetben zárhat ki valakit, ha jogerősen elítélik egy olyan bűncselekmény miatt, amely negatívan érinti az ügyvédi hivatást, illetve ha az alapvető emberi jogok megsértése miatt születik ellene jogerős ítélet.

A volt miniszterelnök tehát csak akkor tiltható el az ügyvédi hivatás gyakorlásától, ha az oktatási miniszter visszavonja a doktori címét, és Ponta fellebbezését is elutasítják. Ennek nyomán az ügyvédi kamara, vagy egy, az ügyben érintett személy vagy intézmény bíróságon kérheti az ügyvédi hivatás gyakorlása tiltásának a kimondását.(romanialibera)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »