Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Eltérítettek és Cipruson kényszerítettek leszállni egy egyiptomi belföldi utasszállító repülőgépet kedden 60 emberrel a fedélzetén. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyar utas nem volt a fedélzeten.

Az egyiptomi légiforgalmi hatóság közleménye szerint az Egyptair légitársaság gépén 55 utas és ötfőnyi személyzet tartózkodott. Az első médiaértesülések még 81 személyről szóltak. A gépnek a ciprusi Lárnaka repülőterén kellett landolnia.

A gép 61 emberrel a fedélzetén Alexandriából szállt fel és eredetileg Kairóban kellett volna leszállnia.

Az értesülések szerint az Egyptair légitársaság gépének pilótái leszállás előtt felvették a kapcsolatot a lárnakai légi irányítással, és engedélyt kértek a gépeltérítés miatti landolásra.

Egyiptomi állampolgárságú

Egyiptomi állampolgárságú az a férfi, aki a testére erősített robbanómellénnyel fenyegetőzve eltérítette az egyiptomi légitársaság Airbus 320-as típusú utasszállító repülőgépét kedden Ciprusra.

A férfi a leszállást követően elengedte az utasok többségét, négy külföldi utas és a legénység kivételével.

A ciprusi közszolgálati rádió értesülése szerint a géprabló politikai menedékjogot kért a hatóságoktól. Úgy tudni, hogy volt felesége Cipruson él.

Az al-Ahram című egyiptomi napilap helyi biztonsági erőktől úgy értesült, hogy a férfi az egyesült államokbeli atlantai egyetem professzora.

A szakértő szerint a kivégzéssel vagy robbantásával fognak fenyegetőzni

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint feltételezhető, hogy a robbanószerkezet azok vihették fel a gépre, akik a csomagokat vagy az utasoknak szánt élelmiszert rámolták. Hozzátette, elképzelhető, hogy nem szigorítottak Egyiptomban a repterek biztonsági előírásain. Megjegyezte, az európai reptereken is probléma, hogy a rakodó személyzet között többen „migrációs hátterűek”. A gépeltérítést vagy az Iszlám Állam vagy a Muszlim Testvériség vihette véghez – vélekedett a szakértő az M1 Ma reggel című műsorában.

Abban a pillanatban, hogy egy eltérített gép valahol leszáll, felmerül annak a lehetősége, hogy egy antiterrorista csapat bejusson a gépbe. Ehhez szükség van a légitársaság illetve a repülőgépet gyártó cég képviselőire is – tette hozzá Georg Spöttle. Nyilvánvaló, hogy előbb vagy utóbb a terroristák a túszok kivégzésével vagy a gép felrobbantásával fognak fenyegetőzni, bár még nincs semmilyen követelés.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »