Eltemették Simon Pereszt

Eltemették Simon Pereszt

Pénteken Jeruzsálemben örök nyugalomra helyezték Izrael 93 éves korában elhunyt volt elnökét, Simon Pereszt.

peresztem55_bJustin Trudeau kanadai miniszterelnök, Barack Obama amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő (b-j) Simon Peresz Nobel-békedíjas néhai izraeli államfő és miniszterelnök temetésén

Eltemették pénteken Jeruzsálemben Simon Peresz volt izraeli államfőt. A szertartáson – az izraeli állami méltóságok mellett – az egész világból hetven politikai vezető sereglett Jeruzsálembe. Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök, Romániát Klaus Johannis államfő képviselte. Jelen volt Barack Obama amerikai és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szerdán elhunyt Simon Peresz temetésén elmondott gyászbeszédében az izraeli jobb- és baloldal közös céljáról és a katonai erő segítségével megteremthető béke fontosságáról beszélt.

Elsőként Reuven Rivlin jelenlegi államfő szólalt meg remegő hangon. Egy korszak lezárásának nevezte Peresz halálát, és megemlékezésében bocsánatot kért politikustársai nevében a politikai csatározások hevében olykor elhangzott személyes sértésekért. Utána Netanjahu szólalt fel, aki bevonulásakor kezet fogott és néhány szót váltott az első sor egyik legelőkelőbb helyére – Orbán Viktor mellé – ültetett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Netanjahu Izrael egyik alapító atyjának nevezte a kilencvenhárom évesen elhunyt Pereszt, s optimizmusának, békevágyának és Izrael iránti szeretetének jeleként értékelte, hogy Izrael és az egész világ gyászolja, és ennyien jöttek az egész világból, hogy végső búcsút vegyenek tőle.

Hangoztatta, hogy Peresz életének volt célja, s reményt lehet meríteni örökségéből. Peresz nemzedékekre próbálta biztosítani Izrael védelmét, miközben békét próbált kötni is – vélte a kormányfő, s hangsúlyozta, hogy politikai riválisok voltak ugyan, de barátok lettek az évekkel.
Netanjahu felidézte egy késő éjszakába húzódó beszélgetésüket, amelyben Peresz kifejtette, hogy csakis a béke garantálhatja a biztonságot Izrael számára, míg ő úgy vélte, hogy csakis a biztonság garantálása után következhet a békekötés. A temetésen – újragondolva régebbi véleményét – kifejtette, hogy mindkettejüknek igaza volt, s mindkettejük célja az ország jövőjének biztosítása volt. A katonai erő csak eszköz, mellyel megteremthető a valódi cél, a béke. Az igazság nem csak az egyik politikai oldalon van” – mondta Netanjahu.

Barack Obama amerikai elnök gyászbeszédében a közös amerikai és izraeli értékekről beszélt, valamint annak fontosságáról, hogy a következő nemzedék békét kössön a palesztinokkal. Az egész világból egybegyűlt vezető politikusok és méltóságok, valamint Izrael vezetői előtt Obama kijelentette, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök jelenléte is a béke szükségességére figyelmeztet, s emlékeztetett rá, hogy Peresz mindig a palesztinok egyenlő jogaira, nemzeti önmeghatározásuk szükségességére hívta fel a figyelmet. „Most Izrael következő nemzedékének és barátainak a kezében a békekötés munkája” – tette hozzá az amerikai elnök a többi gyászbeszédnél jóval több politikai kijelentést tartalmazó búcsúztatásában.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »