Eltávolította a rendőrség a székely lobogót Csíkszereda főteréről

Eltávolította a rendőrség a székely lobogót Csíkszereda főteréről

Bekísérte a rendőrség kihallgatásra Tőke Ervin néppárti politikust, aki ma Csíkszeredában új helyére kihelyezte a székely lobogót. A felvonást követően megjelentek a csendőrség és rendőrség tagjai, és felszólították Tőkét, hogy vonja be a zászlót, mivel bűncselekményt követ el. Ő nem tett eleget a felszólításnak, ezért a rendőrség egyik tagja eltávolította a zászlót.

Az Erdélyi Magyar Néppárt építkezési engedélyt kért – és kapott – a polgármesteri hivataltól a zászló újbóli kihelyezésére. Ezt az engedélyt a prefektus megtámadta, és erről pénteken értesítették Tőke Ervint. „A törvény értelmében, ameddig a bíróság nem dönt úgy, hogy az engedély semmis, addig nekem érvényes építkezési engedélyem van és ezért felhúzom a zászlót” – fogalmazott Tőke Ervin a szekelyhon.ro portálnak.

Ezt követően Tőke Ervint igazoltatták, majd bekísérték a rendőrségre, hogy tegyen nyilatkozatot – áll az EMNP közleményben.

Az EMNP felháborítónak tartja az eljárást és a tényt, hogy a román állam rendőrsége és csendőrsége a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal utasítására, jogerős bírósági döntés nélkül, megakadályozta az érvényes engedéllyel rendelkező zászlófelvonást.

Közlemény, szekelyhon.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »