Eltávolítják a niggersziklát a Wisconsini Egyetem kertjéből

Eltávolítják a niggersziklát a Wisconsini Egyetem kertjéből

A néger diákszövetséget az sértette, hogy a sziklát sötét színe miatt a húszas években egy újságcikkben niggersziklának nevezték.

A University of Wisconsin eltávolítja földtani intézete és obszervatóriuma mellől azt a senkinek sem ártó sziklatömböt, amely madisoni campusán állt. A kezdeményezést néger HÖK-aktivisták indították.

Az Observatory Hill tetején fekvő Chamberlin Rock egy 19. századi geológusról, egykori egyetemi elnökről, Thomas Crowder Chamberlinről kapta a nevét, akinek munkássága a gleccserlerakódásokra összpontosított. A közel kétmilliárd éves kő, mely oktatási célokat is szolgált, a kambriumi korszak előtti gleccser-rendellenességek egyik ritka nagy példánya. A követ Chamberlin emléktáblája díszítette.

A sziklát 1925 októberében állították, és egy kimagasló domb tetejére helyezték, hogy ezzel tisztelegjenek a kutató előtt, aki három évvel később halt meg Chicagóban. A problémát az jelenti, hogy az 1920-as években a nagy sötét kőzetek leírására használt szleng részét képezte az „N betűs szó” is, és ez megjelent a kőzet felállításáról szóló sajtóbeszámolóban.

Az egyetemi kutatók nem találtak további példákat nyomtatásban arra, hogy a nevezett sziklát a nigger szóval emlegették volna, de megjegyezték, hogy a Ku Klux Klan aktív volt az egyetemen a szikla felszentelésének idején – olvasható a nagy összefüggés az egyetemi lapban a hét elején megjelent cikkben.

Hírdetés

Juliana Bennett, a madisoni városi tanács vezetője, az egyetem képviselője azt mondta, a kő eltávolítása „kis lépés egy befogadóbb iskola felé”.

„Ez a pillanat a múltbeli és a jelenlegi diákokról szól, akik kitartóan szorgalmazták ennek a rasszista emlékműnek az eltávolítását” – mondta az AP-nek nyilatkozva.

„Most jött el a pillanat mindannyiunk, így a BIPOC diákjai számára is, hogy fellélegezzenek, és büszkék lehessenek kitartásunkra, valamint elkezdődhessen a régi sebek begyógyulása.”

Rebecca Blank egyetemi kancellár januárban hagyta jóvá a Chamberlin Rock eltávolítását, de az iskolának a Wisconsini Történelmi Társaság jóváhagyására is szüksége volt, mert a szikla mindössze 15 lábnyi távolságra helyezkedett el egy indián temetkezési helytől.

A szikla eltávolításának költsége várhatóan 50 000 dollár körül alakul, melyet a kancellári hivatal fizet magánadományokból. A kőzetet egy, az egyetem tulajdonában lévő területre helyezték át Madisontól dél-keletre, a Kegonsa-tó közelébe. A nevezett terület egy gleccserek alakította tájvédelmi körzetnek számít.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »