Eltávolítanák a közvagyonná vált székely zászlót is

Eltávolítanák a közvagyonná vált székely zászlót is

Törvénytelennek tartja a Kovászna Megyei Tanács üléstermében kitűzött, közvagyonná nyilvánított székely zászlót Sebastian Cucu. 

prefektusbeadvany_gl_bTamás Sándor és Kulcsár Terza József (archív felvétel)

A lobogót Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki elnöke adományozta a megyei önkormányzatnak, a testület pedig szerdán határozattal foglalta bele az önkormányzat hivatalos leltárába a gyűlésteremben az Európai Unió, Románia és Kovászna megye zászlója mellé elhelyezett szimbólumot.

A prefektus az Agerpres hírügynökségnek azt mondta, törvénytelen egy hivatalosan el nem ismert lobogó kitűzése az ülésteremben vagy a közintézmények homlokzatán – mint amilyen a székely zászló is –, s ezt több jogerős bírói ítélet is alátámasztja. Sebastian Cucu elmondta továbbá, elemzik az adomány elfogadásáról szóló határozat törvényességét, és megtámadják, amennyiben jogszerűtlennek találják. „A hivatalosan el nem ismert zászlókat nem lehet kitűzni, függetlenül attól, hogy vásárolták, adományba kapták, örökölték vagy készítették ezeket” – szögezte le a Kovászna megyei prefektus.

Egyébként Kulcsár Terza József ragaszkodott ahhoz, hogy a zászlóadományt nyilvánítsák közvagyonná, ugyanis szerinte a lobogó bármikor eltűnhet, hiszen a gyűléstermet a prefektúrával közösen használja a megyei önkormányzat. Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke kifejtette, a vonatkozó határozatot egyöntetű szavazattal, a magyar és román tanácsosok támogatásával fogadták el, így a zászlóadomány Háromszéken közvagyonná vált, leltári száma van, és nem lehet egyszerűen eltüntetni.

A tanácselnök különben számít arra, hogy a prefektúra mégis megtámadja a határozatot. Hangsúlyozta, tiszteletben tartja a román zászlót, ám elvárja, hogy hasonló tisztelettel viszonyuljanak a székely jelképekhez. „A kettős mérce ellen emeljük fel a szavunkat. Bukovinában katonai segédlettel prefektusok, lelkészek, közméltóságok vonták fel a térség zászlóját. Ha ott szabad, akkor nem lehet tilos Székelyföldön sem” – mondta Tamás Sándor.   


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »