Elszaporodtak a vörösfülű ékszerteknősök a a főrévi Štrkovec-tóban. Haszon helyett azonban kárt okoznak

Elszaporodtak a vörösfülű ékszerteknősök a a főrévi Štrkovec-tóban. Haszon helyett azonban kárt okoznak

Nyitókép: webnoviny.sk

Egy olyan ártalmatlan állat, mint a teknősbéka, jelentős károkat okozhat olyan környezetben, ahová nem való. Ilyen például a ragadozó vörösfülű ékszerteknős, amely kiszorítja a hazai élőlényeket a természetes környezetükből. Nos, éppen ez a teknősbékafajta szaporodott el a főrévi (Ružinov) Štrkovec-tóban.

A probléma abban rejlik, hogy a vörösfülű ékszerteknős ragadozó, tehát más élőlényekkel táplálkozik a gerinctelen víziállatoktól kezdve egészen a gerincesekig. Az ebihalakon kívül megeszi a felnőtt békákat is, amelyek nálunk védettnek számítanak.

A vörösfülű ékszerteknős a hazai mocsári teknőst is kiszorította , és némelyik hüllőnek, például a vízisiklónak az ellenfele lett az élelemszerzésért folytatott harcban.

Nem lehet sem behozni, sem tenyészteni

Az Európai Unió azok közé az invazív élőlények közé sorolta a vörösfülű ékszerteknőst, amelyet tilos tartani, behozni, szaporítani vagy kiengedni a természetbe. A Szlovákiába való behozatalát még 2001-ben tiltották be, 2005-ben pedig a tenyésztését is betiltották.

Hírdetés

Főrév városrész tudatában van a problémák és folyamatosan figyeli a tavat. Tatiana Tóthová szóvivő szerint tudnak a vörösfülű ékszerteknősökről, amelyeket valaki tíz évvel ezelőtt dobott ki otthonról, s ezután szaporodtak el a tóban. A szóvivő szerint a teknősbékák egyelőre senkinek és semminek nem ártanak.

A vörösfülű ékszerteknősek csak az állami természetvédők foghatják be

A környezetvédelmi minisztérium szerint a tó tulajdonosának vagy intézőjének tájékoztatnia kellene az állami természetvédőket az invazív élőlények megjelenéséről. A teknősbékák befogását csak az állami természetvédők végezhetik el, akik egyúttal biztosítják az élőlények elhelyezését a Bajmóci Nemzeti Állatkertben.

A teknősbékákat az emberek engedték ki a természetbe

A vörösfülű ékszerteknőst a 80-as években könnyen be lehetett szerezni a boltokban. Amikor a tenyésztők már nem tudtak gondoskodni a felnőtt teknősbékákról, kiengedték őket a természetbe. Az első példányokat 1989-ben találták meg a természetben, azóta a számuk több ezerre nőhetett.

Webnoviny.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »