Elszaporodtak a méh-támadások a fővárosban

A szakember szerint ha útjukba kerülünk, nyugodtan várjunk, míg elvonulnak, így csípés nélkül úszhatjuk meg a találkozást.

Külső jegyek alapján lehet megkülönböztetni a méhet a darázstól – mondta Boros Tamás méhész az M1 Ma reggel című műsorában. A darazsak sokat csíphetnek, míg a méhek életük során összesen egyszer, mert a fullánkjuk kiszakad és elpusztulnak – tette hozzá.

Évről évre egyre sűrűbbek és durvábbak a rajzások a méheknél – hívta fel a figyelmet a méhész, aki elmondta, ennek során a királynő megy elől, akit a több ezer – akár 20-25 ezer – tagú család követ felhő alakzatban.

Mindenen átmennek, ami az útjukba kerül, épp ezér érdemes nyugodtan végigállva megvárni a vonulásukat, hogy csípés nélkül megússzuk a találkozást – magyarázta. Ne csapkodjunk, mert a légáramlatokra támadnak – tette hozzá.

A szakember szerint a sorozatos fakivágásokkal kiszorítjuk a méheket a természetes élőhelyükről és ezért „költöznek” be a városba.

Újfajta darázs is megjelent mostanában hazánkban, az úgynevezett tőrösdarázs, amely Európa legnagyobb darázsfajtája. Bár nincs fullánkja, tehát nem szúr, hatalmas mérete miatt mégis pánikot okoz. Nincs fészke, páncélos bogarakba petézik – mesélte Boros Tamás.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »