Elszaporodott tetvek: iskolai járványról számolnak be a szülők

Elszaporodott tetvek: iskolai járványról számolnak be a szülők

Tetűjárványra figyelmeztetnek napközis és iskoláskorú gyermekek szülei több erdélyi városban is, a szakemberek szerint a jelenség vidéki tanintézetekben is előfordul. 

tetu kereses vn 005_b

Ágoston László, a Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság vezetője lapunknak arról számolt be: az iskola- és háziorvosok általában iskolakezdéskor, majd a két félév közötti vakáció után végeznek ellenőrzéseket. Legutóbb februárban készült jelentés, akkor 77 ilyen esetről tudtak a megye egész területén.

Az igazgatóság a háziorvosok és a tanintézetek egészségügyi asszisztensei között összesen 150 adag Piretroid nevű szert osztottak szét, egy palack három–öt gyermek kezelésére elegendő. Az egészségügyi hivatal ugyanakkor rendelkezik még biztonsági tartalékkal, szükség esetén a tanintézetek ezeket is igényelhetik. Az iskolák és az óvodák, napközik általában diszkréten kezelik az eseteket, a tanfelügyelőségre például egyetlen bejelentés sem érkezett, bár Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk, hogy ők sem tehetnek mást, mint hogy értesítik a közegészségügyi hatóságot.

Şereş Lucia, a háziorvosok szövetségének Kovászna megyei elnöke lapunknak leszögezte: a gyermekek tetvetlenítése a szülők feladata és felelőssége. A szakember úgy véli: az óvodásokat, tanulókat nem kellene közösségbe engedni, amíg nem sikerült teljesen kiirtani a parazitát. „A gyógyszertárakban kapható szerekkel kell elpusztítani a tetveket, a serkéket, majd ezeket kézzel eltávolítani. Gyakran kell hajat mosni, sűrű fésűvel átfésülni a hajat, a gyerekek pedig ne cserélgessék egymás között a sapkát, a hajpántot, és ne hajtsák össze a fejüket” – tanácsolta a háziorvos.

Egy háromszéki édesanya lapunknak arról számolt be, hogy a baráti körükben szinte mindegyik gyermek megtetvesedett. Ágnes ugyanakkor hangsúlyozta: a kommunikáció gyors és hatékony volt, a szülők egy közös Facebook-csoporton riasztották egymást, és a tanítóknak is azonnal szóltak, hogy mindenki megtehesse az óvintézkedéseket. „Beszereztük a gyógyszertárból az ajánlott készítményt, majd megelőző szert is vásároltunk, naponta ellenőriztem a gyerek haját, és mégis három hét után visszafertőződött” – panaszolta az édesanya.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »