Elszállítják a várandós menekülteket Leszboszról

Elszállítják a várandós menekülteket Leszboszról

A görög hatóságok biztonságosabb helyre szállítják a várandós nőket a Leszbosz szigetén lévő menekülttáborból. A körülmények a sziget vezetője szerint nem méltók az emberhez.

Más fogadtatást remélt Európától az egyik afgán menekült, aki a görögországi Leszbosz szigetén rekedt.

Az első éjszaka nagyon rossz volt, két napig sírtam. Sírtam a helyzet miatt, amelybe kerültem. Sohasem gondoltam volna, hogy Európában ilyen életem lesz – kesergett egy nő, aki gyermeket vár. A szigeten összezsúfolódott migránsok közül egyre több nő esik teherbe. A görög hatóságok igyekszenek őket áthelyezni olyan táborba, ahol emberibbek a körülmények.

Gondok vannak a biztonsággal a táborban, és azt hiszem, hogy a terhes nők vannak a legnagyobb veszélyben, mert ők nem képesek megvédeni magukat – mondta az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi segélyszervezet tagja.

Szavait megerősítette az afgán nő: ha reggel három órakor felébredek, akkor megvárom, amíg felkel a nap, és csak az után megyek ki az illemhelyre.

A tábor legfeljebb kétezer ember befogadására alkalmas, mégis több mint nyolcezren zsúfolódtak össze a területén.

A tábort a modern idők Dachaujának nevezhetném. Ezt meg kell állítani, méghozzá azonnal. A létszámon felüli embereket az ország szárazföldi részére kell szállítani – mondta Leszbosz polgármestere, aki novemberben sztrájkot szervezett, hogy nyomatékosítsa követelését. A görög hatóságok nem engedik tovább az ország szárazföldi részére a migránsokat azóta, hogy az Európai Unió tavaly megállapodást kötött Törökországgal a menekültáradat feltartóztatásáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »