Elszabadult a kínai űrállomás, zuhan a Föld felé

A magára hagyott Tienkung-1 (mennyei palota) a Föld felé tart, nemsokára be is csapódhat. A számítások szerint húsvét hétvégéjén, akár már pénteken belép és elég a Föld légkörében – írja a BBC. A becsapódás miatt azonban nincs ok a pánikra.

A kínaiak már 2016-ban elvesztették az űrállomásuk feletti ellenőrzést, és azóta a Tiangong-1 megállíthatatlanul zuhan a Föld felé. A 8,5 tonnás eszköznek az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

http://mno.hu/

A Tiangong-1-et 2011-ben bocsátották fel, és legalább annyira szolgálta a Kínai Népköztársaság politikai propagandacéljait, mint a tudomány haladását. Egy évvel később az első kínai női űrhajós, Liu Jang is tiszteletét tette az állomáson. Mégsem lett hosszú életű az űreszköz, ugyanis alig öt év után valamiért – a kínai űrkutatás jelentős része katonai titoknak minősül, ami joggal aggaszthat mindenkit – elveszítették felette az ellenőrzést.

Miután megszakadt a kapcsolat az elhagyatottan sodródó űreszközzel, az megkezdett kontrollálatlanul sodródni és letérni az orbitális pályáról. Azt mindenki tudja, hogy mi ennek a vége: bolygónkhoz egyre közelebb kerülve egyszer csak belép a légkörbe, ahol az óriási súrlódás miatt olyannyira felmelegszik, hogy részben elég.

Annak valószínűsége, hogy valakinek a fejére esik az űrszemét, csekély, tekintve hogy – a közfelfogással szemben, miszerint mára az egész bolygót meghódítottuk – a Föld felszínének nagyon kis töredéke lakott, nagy része óceán és sivatag.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »