Elstartolt az Eb – teljes készültségben a hatóságok

Elstartolt az Eb – teljes készültségben a hatóságok

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett kezdődött meg a labdarúgó-Európa-bajnokság Franciaországban. A hatóságok nemcsak az esetleges terrortámadásokat próbálják megelőzni, felkészültek a szurkolói zavargásokra is. Közben folytatódik az országos sztrájk is a kormány munkaügyi reformja miatt.

Rendőrök vizsgálták át a szurkolókat a nyitómeccs előtt még az egyik élő közvetítési helyszínen is Párizsban. „Két lépcsős beléptetés van. Nyugodt vagyok, biztos vagyok benne, hogy minden rendben lesz a meccs előtt, közben és után” – nyilatkozta egy francai szurkoló.

Franciaország teljes készültségben van, a hatóságok mindent elkövettek annak érdekében hogy megelőzzenek egy esetleges terrortámadást az Eb-nek otthont adó 10 városban. A belügyminiszter a házilag készített pokolgépektől tart a leginkább.

„Mint ahogy azt a párizsi és brüsszeli támadásoknál is láttuk, a támadók eljárásmódja jelentős mértékben megváltozott. Tavaly november 13-án először a területünkön a támadásokat robbanóöv segítségével követték el. Március 22-án a brüsszeli terroristák már bombatámadást követtek el a tömegközlekedési járművön. Tehát ezek korábban nem látott dolgok Európában, a területünkön – az öngyilkos merénylet és az egyidejű támadások alakították ki azt, amivel most szembenézünk” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Kilencvenezer rendőrt és katonát vezényeltek a mérkőzések helyszíneire, akik felkészültek a zavargásokra is. Erre már csütörtök este volt példa, az angol szurkolók Marseille-ben az Iszlám Államot szidva arab fiatalokkal és rendőrökkel csaptak össze.

A szakszervezetek is megnehezítik az Európa-bajnokság rendezőinek helyzetét. A munka törvénykönyvének módosítása ellen már hetek óta tiltakoznak. Az Eb kezdetére a szemétszállítók is letették a munkát, szombaton pedig az Air France légitársaság járatainak egy része marad ki a pilóták munkabeszüntetése miatt. Sztrájkol a vasutasok egy része is, a közlekedési miniszter azonban azt mondja: a kormány továbbra sem enged a zsarolásnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »