Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón

Elsőszombati Mária-köszöntő Csíksomlyón

Adja Isten, hogy sokszor, amikor szükségünk van rá, legyen részünk a Tábor-hegy örömében, amely mindig útravaló és tartalék keresztény életutunkon – mondta az Urunk színváltozása ünnepén, augusztus 6-án tartott elsőszombati Mária-köszöntőn Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke.

Zarándokok népesítették be augusztus 6-án, szombaton a csíksomlyói kegytemplomot és környékét. A Szűzanya tiszteletére ez alkalommal is több ezren érkeztek a Mária-kegyhelyre.

Az ünnepélyes Mária-köszöntő a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött, majd 17 órától a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót előkészítő önkéntesek végezték az áhítatot. Mintegy 150 fiatal vállalt szolgálatot az ünnepen.

A 18 órakor kezdődő szentmisét Bőjte Mihály ferences szerzetes, a csíksomlyói kolostor házfőnöke mutatta be. Prédikációjában a keresztény ember mindennapi életében megnyilvánuló istentapasztalatokról beszélt.

Jézus három tanítványát felvitte a Tábor-hegyére – mondta prédikációjában a ferences házfőnök. – Ennek előzményeként a Szentírásban olvassuk, hogy nyolc nappal korábban a szenvedéséről beszélt Jézus, és az apostolok értetlenkedve hallgatták, hogy hogyan történhet meg, hogy Uruk szenvedni fog. Így a tanítás folytatásaként a mai evangéliumban arról hallunk, hogy az Úr Jézus az elméleti oktatás után

Ez számunkra is nagyon fontos. Legyen szó mindennapi keresztény életünkről vagy elsőszombati zarándoklatról, önkéntességről, fontos, hogy a fiataloknak keresztény, vallásos istentapasztalatuk legyen. Ahhoz, hogy jó tapasztalatokkal távozzunk, tanulnunk kell Jézus tanítványaitól, a Szűzanyától, és arra kell figyelnünk, hogy ne csak templomi körülmények között, vallásos környezetben legyen istentapasztalatunk, hanem a hétköznapokban is. „Adja Isten, hogy ne csak a mai alkalommal, hanem sokszor, ahányszor szükségünk van,

– zárta prédikációját Bőjte Mihály.

Hírdetés

A szentmise után a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót (CSIT) előkészítő fiatalok vezetésével a világosság olvasóját imádkozták a zarándokok.

A gyertyás körmenetben is a CSIT önkéntesi vitték a Szűzanya kegyszobrának másolatát.

Az elsőszombati Mária-köszöntőt a Mária Rádió és a kegyhely YouTube-csatornája élőben közvetítette.

A következő Mária-köszöntőt szeptember 3-án tartják csíksomlyói kegyhelyen.

Szerző: Bíró István ferences sajtóreferens

Forrás: Romkat.ro

Fotó: ferences sajtószolgálat

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »