Elsősorban a nyugdíjasoknak és a családoknak kedvez a kormány a szociális csomaggal

Elsősorban a nyugdíjasoknak és a családoknak kedvez a kormány a szociális csomaggal

A Matovič-kormány bemutatta félmilliárd eurós szociális csomagját, melynek kínálata: pluszpénz a várandós nőknek, ingyenes utazás a nyugdíjasoknak és gyerekeknek, 13. havi nyugdíj, valamint olcsóbb gyógyszerek.

A beterjesztés indoklásában elhangzott, hogy mindenekelőtt azokon próbálnak segíteni, akik erre a leginkább rászorulnak, s hogy a szociális csomag költségeit az állam számára a minisztériumoknak kell összespórolniuk, a tervek szerint ugyanis minden egyes tárcának 10 százalékkal kell csökkentenie a kiadásait.

Az intézkedések között szerepel a terhességi hozzájárulás, melynek értelmében a kismamáknak a várandósság 4. hónapjától havi 200 euró jár a gyermekgondozási szabadság megkezdéséig. Ez januártól lép életbe, s a még tanulmányaikat végző egyetemista lányoknak az összeget a tanulmányi ösztöndíjhoz hasonlóan folyósítják.

Most a 6 évesnél fiatalabb gyerekre 46,44 euró, a 6 évnél idősebb gyermekre pedig ennek fele, 23,22 euró az adóbónusz összege. A kormány ígérete szerint ezt megduplázzák, tehát a 6 és 15 év közötti gyerekekre is 46,44 euró jár majd, mely emelés nagyjából megegyezik az iskolai étkeztetés árával. Az állástalan vagy mélyszegénységben élő szülők gyermekei viszont szimbolikus összegért, 1 centért ebédelhetnek az iskolában.

Hírdetés

A kabinet első szociális csomagja a gyógyszertárakban is változásokat eredményez. A 6 évesnél fiatalabb gyerekek, a nyugdíjasok és a súlyos egészségkárosodással élők számára a jövő év elejétől megszüntetik a gyógyszerek beteg által fizetendő térítési díját.

A gyerekek, a diákok, a nyugdíjasok és a kerekesszékre szoruló mozgáskorlátozottak számára ingyenes lesz a városi tömegközlekedés, valamint a busz- és vonatközlekedés is.

Aki csak havi 214 eurós nyugdíjat kap, annak a 13. havi nyugdíja eléri a 300 eurót, a 13. havi nyugdíj felső határát. A 400 eurós nyugdíjjal rendelkezők 233, az 500 euróban részesülők 197 eurós 13. havi nyugdíjra számíthatnak. A legnagyobb összegű nyugdíjakkal rendelkezők is kapnak legalább egy szimbolikus összeget. A 13. havi nyugdíjakat novemberben folyósítják majd. A kormány előzetes számításai szerint csak ez az intézkedés 300 millió eurójába kerül az államnak.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »