Elsősorban a hazájukban segítenék a keresztény menekülteket

Elsősorban a hazájukban segítenék a keresztény menekülteket

Elsősorban a hazájukban kell segíteni a keresztény menekülteket, de azokat nem küldenék vissza hazájukba, akik már eljutottak a magyar határig – így nyilatkozott a Hír Televízió kérdésére a magyar katolikus püspöki konferencia elnöke.

„Ahogy Hollandiára utaltam: azért ezek a keresztény országok azt tapasztalják meg, hogy eljöhet az az időszak, amikor nem lesznek már keresztény országok” – egy csütörtök esti, budapesti lakossági fórumon beszélt arról a nemzetgazdasági miniszter, hogy ha a muszlim közösség aránya egy régióban jelentősen megnövekszik, akkor egészen máshogy kezdenek a tagjai viselkedni, mint kisebbségként.

A Közel-Kelet számos országában üldözik a keresztény közösségeket. Nem csak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követ el megalázó tetteket, vagy akár gyilkosságokat is az iraki és szíriai keresztény felekezetek tagjai ellen, sok más országban sem gyakorolhatják a vallásukat.

Bár a migránsok között sok üldözött keresztény is van, a KDNP ifjúsági tagozata elsősorban a szülőföldjükön segítené őket. „Többször elhangzott, hogy helyben kell segíteni, ezt közel-keleti egyházi vezetők is megerősítik. Nekik helyben kell a segítség. Arra kérik Európát, ne hívják el az embereket onnan, hogy ne szűnjenek meg az ott lévő közösségek” – emlékeztet Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke.

A katolikus püspöki konferencia vezetője is azt mondja, hogy elsősorban a hazájukban kell segíteni a keresztény közösségeket, ám azokat nem küldenék vissza a Közel-Keletre, akik már eljutottak a magyar határig. „Az a szándékunk, hogy segítsük őket, hogy otthon maradhassanak, hiszen a haza az mindenkinek nagyon fontos. Ugyanakkor, természetesen, akik viszont itt vannak, és tényleg rászorulnak, őket segítjük, hiszen az irgalmas szamaritánus kell, hogy bennünk is tevékeny legyen” – emelte ki Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Budapesten egyébként most kezdődött meg a Katolikus Társadalmi Napok rendezvénysorozata, amelynek megnyitójában az egyházi és az állami vezetők is az irgalmasságot nevezték az egyik legfontosabb erénynek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »