Első helyet jósol Európában Romániának az IMF

Első helyet jósol Európában Romániának az IMF

Idén 5 százalékkal bővül a román gazdaság, ez lesz a leggyorsabb ütemű növekedés Európában – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) őszi prognózisából.

agzd_nov6_b

Jövőre is listavezető marad Románia, 2017-re 3,8 százalékos gyarapodást jelez előre a washingtoni székhelyű pénzintézet, ez az érték egyébként azt jelzi, hogy az IMF optimistábban látja a román gazdaság alakulását, mint a tavaszi prognózisban, amikor még 3,6 százalékos gyarapodást vetítettek előre. Jövőre egyébként Izlandon is 3,8 százalékos növekedést várnak, míg az Európai Unió szintjén 1,8 százalékos, a „feltörekvő Európában” pedig 3,1 százalékos lehet a bővülés.

Negatív infláció, kevesebb állástalan

Az IMF várakozásai szerint idén –1,5 százalékos, tehát negatív lesz az inflációs ráta, a folyó fizetési mérleghiány a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékát teszi ki, míg a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékos lesz, ami 0,4 százalékos csökkenés a tavalyi adathoz képest. A várt inflációs adatot különben lefele módosították a washingtoni szakemberek: tavasszal még –0,4 százalékos pénzhígulást vártak. 2017-ben viszont újfent pozitív tartományba kerül a mutató, a jövő év végére 1,7 százalékos inflációt várnak. Az idei év végére várt 2 százalékos folyó fizetési mérleghiány ellenben nagyobb, mint a tavasszal előre jelzett, 1,7 százalékos deficit. Jövőre pedig ez a hiány 2,8 százalékig mélyülhet – az előző prognózisban még 2,5 százalékot becsültek. A munkanélküliségi ráta idén 6,4 százalékos, jövőre pedig 6,2 százalékos lehet.

Elhúzódó globális gazdasági stagnálás

Eközben az IMF változatlanul hagyta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó becslését, így idén 3,1 százalékos átlagos globális gazdasági növekedéssel számol a szervezet, ami megegyezik a júliusban kiadott, az áprilisi előrejelzés felülvizsgálatában szereplő adattal. Jövőre a globális gazdaság 3,4 százalékkal nőhet a legújabb becslés szerint, ami szintén azonos a júliusi előrejelzéssel. Az elemzés alapvető megállapítása szerint a fejlett világban tartósan mérsékelt a gazdasági növekedés az amerikai bővülés lassulása és a brit Brexit miatt. A jelentés összeállítói emiatt némileg rontottak a fejlett országok idei növekedésével kapcsolatos kilátásán.

A feltörekvő országcsoport esetében ugyanakkor mérsékelten megemelték az idei gazdasági növekedési várakozásukat a szakértők. A jelentés szerint nyolc évvel a globális pénzügyi válság után megnőtt a valószínűsége egy elhúzódó globális gazdasági stagnálásnak, különösen a fejlett országokban. Ez pedig további teret ad a kereskedelmi és bevándorlási korlátozásokat sürgető populista felhívásoknak, amelyek negatívan befolyásolják a termelékenységet, a gazdaságnövekedést és az innovációt – figyelmeztetett a jelentés. Maurice Obstfeld, az IMF vezető közgazdásza kiemelten fontosnak tartja megvédeni a kereskedelem területén a további integráció lehetőségét. A vezető szakértő szerint „a kereskedelem órájának visszaforgatása a globális gazdaság jelenlegi lanyha állapotán csak rontana”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »