Első alkalommal rendezték meg a Visegrádi Jégkorong Kupát

Első alkalommal rendezték meg a Visegrádi Jégkorong Kupát

A magyar és a szlovák jégkorongszövetség 2017-ben úgy döntött, hogy közös szervezésben életre hívnak egy új versenykiírást a két ország hokicsapatai részére Visegrád Kupa néven. Az első versenyt büntetőkkel a HK Nyitra nyerte.

A Visegrád név szimbolikus, hiszen Károly Róbert magyar király 1335-ben ide hívta össze először a régió vezetőit. Közel hét évszázad eltelt azóta, de a Kelet-Közép-Európa országai mindig is hasonló geopolitikai érdekek mentén küzdöttek, hasonló kihívásokkal és célokkal szembesültek. Az elmúlt években újra feléledt ez az együttműködés az országok között. Ebbe az irányba kívánt elmozdulni az induláskor a szlovák és a magyar hoki is, hogy színvonalas, új fejezetet nyissanak a két ország csapatai, s az egymás elleni küzdelemben próbáljanak előrébb lépni és még jobbak lenni.

A kezdeményezés szervezői bíznak benne, hogy sikerül olyan színvonalas kupasorozatot létrehozni, melyhez Csehország és Lengyelország klubjai is csatlakoznak a jövőben – olvasható a sorozat hivatalos honlapján, a visegradhockey.hu-n.

A sorozat első szezonja 2017 augusztusában vette kezdetét, melybe a 2016/2017-es bajnoki szezon négy legelőrébb rangsorolt magyar csapata és négy extraligás szlovák csapat került. Szlovákiából a HC Érsekújvár, a HK Nyitra, a HK Poprád és az MšHK Zsolna, míg Magyarországról a DVTK Jegesmedvék (Miskolc), az AV19 Fehérvár, a MAC Budapest és az Újpesti Torna Egylet nevezett be.

Az alapszakasz során a csapatok heti rendszerességgel mérkőztek egymással, mely után az egyenes kieséses rájátszás következett. A döntőbe végül a DVTK csapata és a nyitraiak kvalifikálták magukat, melyet ugyancsak oda-visszavágó alapján döntöttek el. A miskolci meccs 4:2-es hazai diadallal zárult, így a visszavágót a magyar csapat várta kétgólos előnnyel. Nyitrán viszont nem hagyták ennyiben a dolgot. A rendes játékidő ugyancsak 4:2-es hazai eredményt szült, így a végső dudaszó elhangzása után következhetett a hosszabbítás. Öt percnyi 3 a 3 elleni játékot követően, ahol talán jobb volt a magyar csapat, viszont gól nem született, ezért büntetők jöhettek az első Visegrád Kupa döntőjében. A szétlövésekben pedig bár szenzációs formát mutattak a kapusok, végül a nyitraiak egy találattal felül tudták múlni magyarországi ellenfelüket.

Az első meccsből kiindulva tudtuk, hogy egy nagyon jó mérkőzést fogunk Nyitrán játszani, és ez így is történt. Egy remek csapattal álltunk ma szemben, akik mindig tudtak válaszolni, mikor úgy tűnt, hogy vissza tudunk jönni a mérkőzésbe” – értékelte a meccset Peter Sakaris, a miskolciak kanadai csatára.

Hírdetés

Küzdős meccs volt, ahogy arra számítani lehetett. Az egész csapat keményen harcolt egy nagyon erős csapat ellen. Elégedettek vagyunk ezzel az eredménnyel” – tette hozzá a DVTK edzője, Mikael Tisell.

A szoros eredmények azt bizonyítják, hogy bár a szlovák hokit magasabban jegyzik a magyarnál, az utóbbinak is van perspektívája és az elmúlt években komoly fejlődést mutat. Idén ismét Budapesten rendezik a B1-es világbajnokságot, melynek első két helyezettje visszakvalifikálhatja magát a világelitet jelentő élvonalba. A magyar hokisoknak így a hazai jégen tán könnyebb lesz kivívniuk, hogy ismét a szlovákokkal egy csoportban brillírozhassanak, mindenesetre a magyar csapat meccseire már fél évvel az áprilisi torna előtt nem lehetett jegyet kapni a Papp László Sportcsarnokba.

Az ötlet egyébként nem újkeletű, hiszen a jégkorong világában teljesen természetes, hogy egyes csapatok más országok ligájában szerepelnek. A pozsonyi Slovan például az orosz KHL-ben szerepel, igazi világklasszisok mellett, s az Alba Fehérvár csapata is az osztrák ligában bizonyít. Míg a magyarországi Erste Ligában korábban az érsekújváriak is versenyszerepeltek, Csíkszereda és Brassó pedig jelenleg is itt játszik.

Nem tudom, ki hogy van vele, de az ilyen kezdeményezések bennem mindig felidéznek egyfajta Monarchiát idéző nosztalgiát…

Csonka Ákos


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »