Első alkalommal mutatkozik be Bukarestben a Szombathelyi Képtár

Első alkalommal mutatkozik be Bukarestben a Szombathelyi Képtár

Textilkiállítással mutatkozik be először Bukarestben a Szombathelyi Képtár, amely tekintélyes gyűjteményéből egyedi válogatással érkezik a román fővárosba – közölte hétfőn a Balassi Intézet. 

texsz_bKósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: azért számít különleges alkalomnak a mostani, mert a Szombathelyi Képtár még soha nem mutatkozott be Bukarestben, ráadásul egy olyan értékes textilkiállítással teszi, amelynek anyagát csak erre az alkalomra állították össze.

A Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye több mint 2500 darabból áll. A bukaresti Balassi Intézetben ennek a nagy múlttal rendelkező gyűjteménynek egy kicsiny, de nagyon jellegzetes szeletét válogatta ki Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója és egyben a kiállítás kurátora. A tárlat anyagának egy része a gobelineket vonultatja fel, a másik a hagyományos textilből kifejlődött kísérleti-avantgárd textilt. A kiállításon minitextilek is lesznek, amelyek között román alkotók munkái is megtalálhatók.

Kósa András László elmondta, hogy a Szombathelyen megszervezett textilművészeti triennálén rendszeresen szoktak részt venni román művészek, az ő munkáikból is beválogattak néhányat a bukaresti kiállításra.

A szervezők azt remélik, hogy ez a tárlat kedvet csinál egyrészt az érdeklődőknek, hogy Szombathelyre látogassanak és megnézzék a 2018-ban nyíló 6. Textilművészeti Triennálét, másrészt a román textilművészeknek, hogy nevezzenek a mustrára. A kiállítás csütörtök este nyílik meg a bukaresti Balassi Intézetben. A tárlatot Cebula Anna és Orbán Anna Mária textilművész, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem oktatója nyitja meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »