Elrajtolnak az online térbe költözött diákkonferenciák

Elrajtolnak az online térbe költözött diákkonferenciák

Ünnepélyes megnyitó élő közvetítésben, a tudományos munkák bemutatása videó­konferenciákon – így fog kinézni idén az Erdélyi, illetve a Partiumi Tudományos Diákköri Konferencia is.
Az online térbe költöznek idén az egyetemi hallgatók tudományos diákköri konferenciái a koronavírus-járvány miatt. A május 21–23. között zajló 23. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) szervezői a Krónikát arról tájékoztatták, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel ezen a dátumon

online közegben szervezik meg a konferenciát, amelyen 120 dolgozatot mutatnak majd be az egyetemi hallgatók, 16 különböző szekcióban.

Az egyes szekciók díjazottjai pénzjutalomban részesülnek, emellett részt vehetnek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK).

Az ünnepélyes megnyitóra ma 19 órától kerül sor, élő közvetítéssel az ETDK Facebook-oldalán.

Ennek keretén belül köszöntőbeszédet mond dr. Soós Anna, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke és Both Orsolya, a konferencia főszervezője. Dr. Gábor Csilla, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a BBTE Bölcsészettudományi Karának oktatója Dialektika és retorika a kora újkori magyar nyelvű hitvitairatokban címmel tart előadást. Pénteken kezdődnek az egyetemi hallgatók előadásai, amelyeket a Microsoft Teams felületen lehet majd követni.

Minden előadónak 10-15 perc áll majd rendelkezésére, hogy ismertesse kutatását, annak eredményeit, emellett válaszoljon a zsűri kérdéseire.

Hírdetés

Az eredményhirdetés szombaton 19 órától lesz, szintén élő adásban. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára – jelezték a szervezők. A részletes programot az Etdk.kmdsz.ro honlapon ismertetjük az érdeklődőkkel.

Az épp most májusban 30 éves Partiumi Keresztény Egyetem eredetileg úgy tervezte, hogy a jubileumi Partiumi Egyetemi Napok keretében, május 15-én tartják meg a szintén 23. Partiumi Tudományos Diákköri Konferenciát (PTDK), a járvány azonban keresztülhúzta elképzeléseiket, így átálltak az online megvalósításra.

Mint a lapunkhoz szerdán eljuttatott közleményükben hangsúlyozták: a bizonytalannak tűnő őszi halasztás nem volt opció, az egyetem vezetősége is felkarolta a szervezés folytatását. Úgy fogalmaznak:

a PTDK az egyetemen folyó tehetséggondozó munka megmutatkozásának egyik lehetősége, hiszen a szakkollégiumi műhelyek tagjai egész évben erre a tudományos eseményre készültek, ugyanakkor az idén államvizsgázó hallgatóknak is remek lehetőséget biztosít eddigi eredményeik bemutatására a nyilvános térben.

A tudományos ülésszak szintén május 21–23. közötti időszakban zajlik. Idén 11 szekcióban 80 beadott pályamunkát mutatnak be az egyetemi hallgatók. Mint a közlemény is emlékeztet, mivel a PTDK teljes értékű jelölő konferenciája az OTDK-nak, idén sem kisebb a tét, mint az OTDK-jelölés megszerzése a résztvevők számára.

Az egyetem Facebook-oldalán élőben közvetített megnyitó ünnepséget ma 10 órakor tartják. Ezt követően a háromnapos rendezvényen a szekcióülések meghívásos alapon létrehozott Google Meet videókonferenciák keretében zajlanak majd.

A részletes program, a feltöltött pályamunkák absztraktjai, valamint a részvételt biztosító regisztrációs felületek a PTDK honlapján tekinthetőek meg: https://ptdk.partium.ro/hu.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »