Elpusztult a francia-jenki barátság jelképe

Elpusztult a tölgyfacsemete, amelyet Donald Trump amerikai és Emmanuel Macron francia elnök közösen ültetett el a washingtoni Fehér Ház kertjében 2018 áprilisában a két ország barátságának jelképeként.

A kis tölgyfát a francia államfő hozta magával ajándékba annak az észak-franciaországi régiónak az erdejéből, ahol 2000 amerikai tengerészgyalogos esett el az első világháborúban a németek elleni harcban.

Hírdetés

A széles nyilvánosság előtt, látványos külsőségek mellett történt faültetés után a tölgyfacsemetét csaknem azonnal ki is ásták, hogy karanténba helyezzék, miként azt minden külföldről bevitt „élő organizmussal” megteszik az amerikai törvények alapján. A tervek szerint Macron tölgyfáját a vesztegzár feloldása után újra elültették volna.

Mint a normandiai partraszállás közelmúltban tartott megemlékezései kapcsán diplomáciai körökből kitudódott, a kis fa végül soha nem került végleges kiültetésre, az amerikai fél tájékoztatása szerint a facsemete – talán a feszültségekkel terhes amerikai-francia viszony jeleként – még a karantén idején elpusztult.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »