Előzetesben van a taxival menekülő férfi

A Budai Központi Kerületi Bíróság pénteken egy hónapra elrendelte annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki Budapesten az általa vezetett taxival menekült az őt igazoltatni próbáló rendőrök elől, majd miután több másik autóval is összeütközött, szalagkorlátnak csapódott – írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy nem tett eleget a rendőrségi ellenőrzésnek, majd autójával elhajtott a helyszínről. A taxival menekülő férfi Budapest belvárosától egészen a budai rakpartig több alkalommal is megszegte a közlekedési szabályokat, ráadásul közvetlenül veszélyeztette más gépjárművezetők testi épségét is – olvasható a közleményben.

Az ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozta szökés vagy elrejtőzés, valamint bűnismétlés veszélyére hivatkozva.

A terhelt és védője szabadlábra helyezést vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendelését indítványozta.

A bíróság az ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

A bűncselekmény megalapozott gyanúját a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv, helyszínrajzok, fényképfelvételek, rendőri jelentések, jegyzőkönyvek, a lefoglalt taxi személygépkocsi és a kábítószergyanús anyagok, kamerafelvételek, tanúvallomások és a gyanúsított beismerő vallomásai támasztják alá. A gyanúsított az ellene intézkedő rendőrök elől elmenekült, többszöri rendőri felszólításra sem állt meg, a rendőrök több mint húsz percen keresztül üldözték, és csak azért állt meg, mert elvesztette a gépjármű felett az uralmát.

A bíróság indoklásában hangsúlyozta, hogy a cselekmény tárgyi súlya önmagában nem kiemelkedő, de társadalomra veszélyessége jelentős, és amennyiben bűnösség megállapítására kerül sor, magasabb időtartamú büntetés kiszabása valószínűsíthető.

A többszörösen visszaeső gyanúsított cselekményét több más folyamatban lévő büntetőeljárás, illetve felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, fennáll a bűnismétlés veszélye. Mindezekre figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy kényszerintézkedés hiányában a gyanúsított megszökne, a hatóságok elől ismeretlen helyre távozna, így jelenléte az eljárási cselekményeknél csak a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelésével biztosítható. A végzés jogerős – tette hozzá a Fővárosi Törvényszék.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »