Előzetesben maradnak a „fegyvernepperek”

Továbbra is vizsgálati fogságban marad az a három román állampolgárságú férfi, aki a brit Sky News hírcsatorna egyik riportjában romániai fegyverkereskedőt játszott, a román hatóságok szerint pedig ezzel bűncselekményt követett el.

shynrip4443_b

A legfelsőbb bíróság pénteken a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) fellebbezésének helyt adva felülbírálta a bukaresti ítélőtábla alapfokú ítéletét, amelyben szabadlábra helyezte a három férfit, aki augusztus 12-e óta van előzetes letartóztatásban, így október 10-éig előzetesben maradnak.

Mint arról beszámoltunk, a román hatóságok szerint a Sky News riportfilmje elferdítette a valóságot, ezért a DIICOT a nemzetbiztonságot fenyegető hamis információk terjesztésérért bűnvádi eljárást indított az összekötő Szanto Aurelian, Pantics Levente és Pantics Csaba ellen. Emellett fegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel is meggyanúsították őket.

Egyúttal fölmerült, hogy az ügyészség a tévéstáb tagjaira is kiterjesztheti a nyomozást, nemzetbiztonsági fenyegetés miatt.

Pantics Csaba Besztercén él, és menedzserként tevékenykedik a Vodafone-nál. A videón látható vadászfegyvereket törvényesen birtokolják. Szanto elmondása szerint az újságírók kétezer eurót fizettek nekik azért, hogy eljátsszák a fegyverkereskedők szerepét, és azt is előre megmondták, mit válaszoljanak a kérdésekre. Rámutatott: becsapták őket, mivel a riportot készítő újságíró, Stuart Ramsay azt mondta, dokumentumfilmet készít, amelyben jelezni fogják, hogy fikcióról van szó.

A The Guardian azonban arról számolt be, hogy a Sky News kiáll a riportban elhangzott állítások mellett.
Maga Ramsay Twitter-üzenetben közölte, hogy továbbra is fenntartja: a riport nem színjáték. „Mindenki nyugodjon meg. Senkit sem fizettünk le. Nem volt megrendezett. A fegyverek valódiak voltak. Őrizetbe vételek zajlanak. A kormányintézményeket zavarja az ügy. Nézzetek szembe a valósággal!” – áll az üzenetben. Egy másik üzenetben nevetségesnek minősíti a romániai állásfoglalásokat.

A román médiahatóság (CNA) tagja, Valentin-Alexandru Jucan válaszul közölte: megtörténhet, hogy Ramsay-nek bíróságon kell felelnie a riport miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »