Előzetesben az aradi pszichiáter – Felkészítés helyett hamisításokra buzdította rezidenseit

Előzetesben az aradi pszichiáter – Felkészítés helyett hamisításokra buzdította rezidenseit

A Bukaresti Törvényszék szerda este jóváhagyta Delia Marina Podea aradi pszichiáter 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését. A Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék melletti Ügyészség elrendelésére a doktornőt május 31-én vették őrizetbe kenőpénz elfogadása, hivatali visszaélés és hamisítások miatt. Az ügyészség hivatalos közleménye értelmében a pszichiáter illegális gyógyszerkísérleteket végzett el a páciensein azok és hozzátartozóik tudta és beleegyezése nélkül.

Ennek érdekében – áll a közleményben – kórlapokat, aláírásokat, analízisek eredményeit hamisította meg, sőt az előzetes letartóztatási javaslathoz csatolt véleményezés szerint a legtöbb esetben a gyógyszerekkel súlyosbította a betegek egészségügyi állapotát. Nem kizárt, hogy halálesetek is összefüggésbe hozhatók az üggyel. Egy egész bűnszövetkezetet épített fel, vélik az ügyészek, ördögi tetteiben a kórházi személyzet segítette, ezen belül kezdő orvosok, akiknek egyébként tanára is volt az egyik aradi egyetemen.

A rezidenseket különféle módszerekkel arra kényszerítette, hogy hamis iratokat fabrikáljanak, aláírásokat és diagnózisokat hamisítsanak meg. Az ügyészek jelentéséből az is világossá válik, hogy az egyetemi oktató az illegalitásokon kívül szakmailag nem foglalkozott a keze alatt dolgozó rezidensekkel, nem adta le a fiatal szakorvosoknak a programban szereplő képzési tananyagot.

Nem hivatalos források szerint egy-egy páciensen elvégzett kísérletért a doktornő akár 50 000 eurót is zsebre vágott a gyógyszergyártótól.

Szerdán, az Aradi Törvényszéken kihallgattak több mint hatvan pácienst és azok hozzátartozóit, akik szinte egyhangúlag állítják, hogy nem tudtak a gyógyszertesztekről, mint ahogy arról sem, hogy az orvos időközben megváltoztatta a számukra eredetileg felírt kezelést.

A teszteken kívül – az ügyészek szerint – a doktornő pénzért azt is elintézte bizonyos, egyébként teljesen egészséges személyeknek, hogy fiktíven szerepeljenek a kórház nyilvántartásában, ezáltal elintézhessék a betegnyugdíjaztatásukat.

Az ügyészség közleménye értelmében tevékenységével a pszichiáter társadalmi rend elleni vétséget követett el, megingatva a közvélemény hitét az egészségügyi szolgáltatásokba, illetve azokba a hivatalos eljárásokba, melyek alapján piacra kerülhet egy-egy gyógyszer.

Sólya Emília
nyugatijelen.com


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »