Előzetesbe került Antonino Vadala

POZSONY. Elrendelte Antonino Vadala, a Kelet-Szlovákiában vállalkozó olasz állampolgár előzetes letartóztatását a kassai kerületi ügyészség. Kedden a kora reggeli órákban Nagymihályban vették őrizetbe a velencei bíróság korábban kiadott európai elfogatóparancsa alapján.

Ő az a vállalkozó, akit a meggyilkolt Ján Kuciak újságíró utolsó írásában is megemlített.

Az 1975-ös születésű Vadala ellen Olaszországban büntető eljárás folyik drogokkal kapcsolatos bűncselekmények ügyében. Állítólag 2013 és 2015 között több ízben is közreműködött Dél-Amerikából származó kábítószerek illegális európai kereskedelmében, mondta Milan Filičko, a kassai kerületi ügyészség szóvivője.

„Az olasz bíróság az európai elfogatóparanccsal kéri az olasz bíróságot Antonino Vadala Olaszországnak történő kiadására, mert droggal kapcsolatos bűncselekményt követett el egy szervezett nemzetközi bűnbandában. Az egész folyamat a lehető legnagyobb titokban zajlott azért, nehogy információk szivárogjanak ki, s ezáltal meghiúsuljon a művelet“ – tájékoztatott Andrea Predajňová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Az előzetes vizsgálatot ez ügyben a Kassai Kerületi Ügyészség végzi. A 48 órás időszak leteltével, amely az adott személy letartóztatása után az ügyész rendelkezésére áll ahhoz, hogy a további lépésekről döntsön, a Kassai Kerületi Ügyészség a Kassai Kerületi Bíróságnak azt javasolja, hogy az elfogott személyt helyezze vizsgálati fogságba.

Jaromír Čižnár legfőbb ügyész nagyra értékelte a rendőrség ügyhöz való professzionális hozzáállását annak kapcsán, ahogyan az ügyészséggel folytatott együttműködése során részt vett az akcióban.

A velencei ügyészségnek az olasz maffia elleni küzdelemmel foglalkozó részlege is nagyra értékelte a szlovák szervek gyors és hatékony fellépését, illetve az Eurojust, a szlovák ügyészség és a rendőrség együttműködését.

A nemzetközi akció keretében 17 személyt vettek őrizetbe, akik közül 11 előzetes letartóztatásba vagy vizsgálati fogságba került, 6 pedig házi őrizetben van, Vadalát azonban előzetesbe helyezték.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »