Elővigyázatlanok voltak a hortobágyi tűzszerészek?

A Magyar Idők szerint elővigyázatlanság is közrejátszhatott a hortobágyi tűzszerészbalesetben.

Az újság szerdai cikke szerint a tűzszerészek egy különleges bombát akartak elszállítani az egyik mentesítési helyszínről, hogy megvizsgálhassanak és a fiatalabb szakembereknek bemutathassanak bizonyos szerkezeti elemeket. Azt gondolták, hogy a szokásos biztonsági intézkedések után ezt megtehetik, de a robbanótest mozgatása végzetesnek bizonyult – írta a lap.

A négy tűzszerész halálát okozó baleset július elején történt. A balesetet követően Simicskó István honvédelmi miniszter közölte, az elhunytakat hősi halottá nyilvánítják, és miniszter által adható legmagasabb elismerést, a Hazáért érdemjelet kapják – idézte fel az újság.

A lap úgy tudja, a tűzszerészbaleset ügyében kedden délután zárult le a vizsgálat, amiről már aznap értesítették Benkő Tibort, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét és Simicskó Istvánt. A vizsgálat eredményéről ma számolnak be.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy szélsőséges túlterhelést jelentett a Hortobágyi Nemzeti Parkban végzett robbanótest-mentesítési munka az ott dolgozó tűzszerészek számára. Az Országgyűlés honlapjára korábban felkerült, írásbeli kérdésre adott válaszból gyakorlatilag az derül ki, hogy a júliusban történt tragédia hátterét a túlterheltség okozta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »