Elővásárlási joggal lehet az államé több ingatlan világörökségi területeken

Az ország legdrágább ingatlanjai és területei kerülhetnek állami kézbe – írtuk meg csütörtökön. Az Országgyűlés ugyanis az év végén elfogadott egy törvényt, melynek értelmében a világörökségi területeken álló egyes ingatlanokra az államnak ezentúl elővásárlási joga van. Ez azonban lakásokra, lakóházakra, termőföldekre és erdőgazdasági területekre nem vonatkozik – mondta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az MTI-nek.

Hírdetés

A Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára szerint a törvény célja, hogy hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat, megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek, vagy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Mint részletezte, az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »