Előtörleszti Magyarország a paksi hitelt

Előtörleszti Magyarország a paksi hitelt

Magyarország előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása ugyanakkor hosszú távon szükségszerű, hiszen az biztonsági védőhálót nyújt a projekthez.

A kormány döntése alapján Magyarország él az Oroszországgal kötött államközi hitelszerződésben rögzített jogával, így előtörleszti a Paks II. beruházás finanszírozására eddig lehívott 78,2 millió eurót – mondta a Világgazdaságnak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Mint hangsúlyozta, a kamatmegtakarítással járó tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és a kedvező nemzetközi pénzpiaci helyzet alapozta meg.

– sorolta. Jelenleg az adósságkezelő mind a forint-, mind a devizapiacon alacsony kamat mellett tud forrást bevonni, a 10 éves forintállamkötvény átlagos hozama például 1,93 százalék volt a legutóbbi aukción. Varga Mihály emlékeztetett, hogy a 2014-ben kötött magyar–orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítása időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást érünk el.

Hírdetés

A 2014. évi XXIV. törvénnyel kihirdetett hitelszerződés tartalmazza, hogy a magyar félnek jogában áll bármely felvett összeg előtörlesztése névértéken és további díjak nélkül. Varga Mihály – tájékoztatása szerint – hétfőn levélben értesítette Anton Sziluanov orosz pénzügyminisztert a magyar szándékról, a szerződés értelmében a tranzakció 90 nap elteltével valósulhat meg. „Az eddig lehívott teljes összeget, 78,2 millió eurót (24,2 milliárd forintot) fizetjük vissza” – mondta. Az előtörlesztés lehetőségével Magyarország mindaddig élni fog, amíg azt a kamatkörnyezet lehetővé és célszerűvé teszi. Az orosz féllel megkötött hitelszerződés fenntartása hosszú távon szükségszerű, hiszen az biztonsági védőhálót nyújt a Paks II. projekthez, és akkor is fix feltételekkel áll rendelkezésre, ha esetleg a jelenlegi kedvező piaci finanszírozási feltételek megváltoznának – tette hozzá.

– húzta alá a nemzetgazdasági miniszter.

Magyarország és Oroszország 2014 elején kötötte meg a két ország közötti, a nukleáris energia területén megvalósítandó együttműködésről szóló nemzetközi megállapodásokat. Az együttműködés központi eleme a Paksi Atomerőmű két új blokkjának (Paks II.) felépítése és üzembe helyezése. A szakmai együttműködés mellett a beruházás finanszírozásához Oroszország egy tízmilliárd eurós hitelkeretet is biztosít, amely a beruházási érték 80 százalékát fedezi. A fennmaradó 20 százalékot Magyarország más forrásból teremti elő. A paksi fejlesztést vizsgáló uniós eljárások sikeres lezárása után tavaly márciusban döntött a kormány a hitelkeret megnyitásáról, az első hitelrészlet lehívására 2017 végén került sor.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »