Először vizsgálták és kiderült: már a kakinkban is mikroműanyag van

Elsőként vizsgálták a világon, és a székletminták mindegyikében találtak mikroműanyagot a Bécsi Orvosi Egyetem munkatársai. A leggyakoribb szennyeződés a polipropilén (PP) és a polietilén-tereftalát (PET) volt, ami valószínűleg az ételek, italok csomagolásából jutott az emberi szervezetbe.

Száműzték a PET-palackokat a Budapesti Állatkert büféiből
Vigyél magaddal, és mentsd meg a Földet!

Az emberiség az 1950-es évek óta, a műanyagok nagyipari gyártásának elindulása óta több mint 9 milliárd tonna műanyagot állított elő. Ennek a hatalmas mennyiségnek 76 százaléka végezte hulladékként. Tudományos mintavételek során műanyagot találtak már az étkezési sóban és az ivóvízben csakúgy, mint a tengerek, óceánok legmélyebb és legérintetlenebb részein. Csak idő kérdése volt, hogy az emberi szervezetben is kimutassák.

A Bécsi Orvosi Egyetem (Medizinische Universität Wien) és az Osztrák Környezetvédelmi Ügynökség (Umweltbundesamt) munkatársai ún. előkészítő tanulmány során a világ 8 országából – Finnország, Olaszország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Egyesült Királyság és Ausztria – vettek mintákat, összesen nyolcat. Az eredmények szerint nem volt olyan székletminta, amiben ne találtak volna mikroműanyagot – összesen 9 féle műanyagtípust mutattak ki. Átlagosan 10 grammonként 20 darabot találtak.

A székletmintákban leggyakrabban a polipropilén (PP) és a polietilén-tereftalát (PET) volt jelen, ami valószínűleg az elfogyasztott ételek, italok csomagolásából jutott az emberi szervezetbe.

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.* indicates requiredEmail Address *   (function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: HU */$.extend($.validator.messages, {required: “Kötelező megadni.”,maxlength: $.validator.format(“Legfeljebb {0} karakter hosszú legyen.”),minlength: $.validator.format(“Legalább {0} karakter hosszú legyen.”),rangelength: $.validator.format(“Legalább {0} és legfeljebb {1} karakter hosszú legyen.”),email: “Érvényes e-mail címnek kell lennie.”,url: “Érvényes URL-nek kell lennie.”,date: “Dátumnak kell lennie.”,number: “Számnak kell lennie.”,digits: “Csak számjegyek lehetnek.”,equalTo: “Meg kell egyeznie a két értéknek.”,range: $.validator.format(“{0} és {1} közé kell esnie.”),max: $.validator.format(“Nem lehet nagyobb, mint {0}.”),min: $.validator.format(“Nem lehet kisebb, mint {0}.”),creditcard: “Érvényes hitelkártyaszámnak kell lennie.”});}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

A mostani eredményre alapozva a kutatók úgy becsülik, hogy az emberiség több mint felének széklete tartalmazhat mikroműanyagot – olvasható a Guardian cikkében.

A mikroműanyagok 5 mm-nél kisebb méretű műanyag szálak, darabkák. Lehetnek eleve kisméretűre tervezett és gyártott műanyagok, mint például fogkrémben, bőrhámlasztó kozmetikumokban található műanyagdarabok, de keletkezhetnek nagyobbakból is, amelyek ugyan biológiai úton soha nem bomlanak le, idővel viszont egyre kisebb részekre szakadnak használat, mosás közben.

Bár az eredmény ilyen kevés mintavételen alapszik, előrevetíti későbbi kutatások várható kimenetelét. “Ez a vizsgálat első a maga nemében, és igazolja azt, amit rég feltételeztünk, miszerint a műanyagszennyezés elérte a bélrendszerünket” – nyilatkozta  az egyetem sajtóközleményében Philipp Schwabl, a kutatás vezetője. Schwabl szerint okunk van feltételezni, hogy a műanyaghulladék a többi szerveinket is elérheti.

“Most, hogy kezünkben van az első bizonyíték arra, hogy a mikroműanyagok bent vannak a szervezetünkben, további kutatásokra van szükség, hogy megértsük, mit okozhat mindez az emberi egészségben.”

Ha te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 Rendszeres havi 1.000 Ft adomány   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány   

Hírdetés

 

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség.    

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »