Először ült össze a Lučanský halálát vizsgáló bizottság

Először ült össze a Lučanský halálát vizsgáló bizottság

17 tagú lett az a független ellenőrző bizottság, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálát, illetve a korábbi szemsérülésének körülményeit fogja vizsgálni.

A bizottság első ülésére hétfőn került sor, amelyen elfogadták ennek alapszabályzatát. A tagok egy hallgatási kötelezettségről szóló dokumentumot is aláírtak. A nyilvánosságot csak a vizsgálat eredményeiről fogják tájékoztatni, amelyekről szavazni fognak. Erről Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter tájékoztatott.

A bizottságban koalíciós és ellenzéki parlamenti képviselők is vannak. A Za ľudí párt képviselőin kívül a bizottság tagjai között szerepel Zuzana Čaputová jelöltje, Radovan Pala, és az ombudsman jelöltje is, Tomáš Čitbaj. Ezenkívül a bizottságban a sajtó képviselői és külföldi szakértők is jelen vannak, például Anna Šabatová, volt cseh ombudsman. A szakértőket többek között a lengyel Monika Platek fogja képviselni.

A bizottság Lučanský családjával is kapcsolatban lesz. A családtagokat fogják elsőként értesíteni a vizsgálat eredményeiről. Ezekről szavazni fog a bizottság. Ha valaki nem ért egyet az eredményekkel, akkor lehetősége lesz elmondani, hogy miért.

Hírdetés

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter szerint ezt a rendkívüli esetet politikai célok elérésére használják fel. Mint elmondta, mindent meg fog tenni azért, hogy az esetet rendesen kivizsgálják. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, készen áll rá, hogy szembenézzen ezzel.

A miniszter azt is elmondta, hogy egyes dokumentumokat nyilvánosságra akarnak hozni, miután mérlegelték, hogy ez nem veszélyezteti a vizsgálatot. „A kamerák felvételeit nem hozhatjuk nyilvánosságra” – állapította meg. Ez meghiúsítaná a büntetőeljárást.

Denisa Saková (független) parlamenti képviselő és a bizottság tagja emlékeztetett: a bizottságnak nem a nyomozás a feladata.

A cél az, hogy megvizsgáljuk, hogy a büntetés-végrehajtási testület tagjai mindenben megfelelően jártak-e el. Hozzátette: a bizottságnak például nem lesz valószínűleg lehetősége arra, hogy betekintsen a vizsgálati iratokba.

Lučanský ügyével kapcsolatban a parlament Védelmi Bizottsága is összeül csütörtökön (január 7.). Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány szerdán (2020. december 30.) halt meg, miután egy nappal korábban öngyilkossági kísérletet hajtott végre a börtönben.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »