Először kapott engedélyt magáncég üzleti célú holdra szállásra

Engedélyt kapott egy floridai székhelyű cég az amerikai kormánytól, hogy üzleti célból holdjáró robotot küldjön az űrbe a jövő évben. Ez az első eset, hogy egy magánvállalkozás felhatalmazást kapott a Föld légkörén kívüli misszióra.

A Moon Express nevű, Cape Canaveral-i cégnek adott engedély egyben megteremti a jogi kereteket más, hasonló üzleti célú űrexpedíciók számára a Holdat, a Marsot vagy az aszteroidákat illetően.

A floridai magáncég egy bőrönd nagyságú robotot akar a Hold felszínére küldeni 2017-ben egy két hétig tartó, csak odaútra szóló misszióban. Az űreszköz számos tudományos kísérletet végez és némi „teherárut” szállít majd a Holdra, közte emberi hamvakat, továbbá álló- és mozgóképeket fog sugározni a Földre.

Eddig csak kormányügynökségek kaptak engedélyt

Az engedélyt az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) adta ki. Mindeddig csak kormányügynökségek küldhettek űrhajót a Föld légkörén túlra.

A Moon Express példáját várhatóan más magánvállalkozások is követni fogják.

Elon Musk, a Space Exploration Technologies alapítója és vezérigazgatója 2018-ban a Marsra akar űrhajót küldeni. Mások aszteroidákon szeretnének bányászatot folytatni, vagy tudományos laboratóriumokat, javító és szolgáltató műholdakat működtetnének az űrben.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Az őrült forgásba hajtott műhold még küldött egy képet, majd letörtek a paneljaiA szupertitkos amerikai űrhajó nyomábanHoldra szállás: furcsa dolgokat találtak az űrhajó programkódjábanRovatok: TudományTelepülés: USACímkék: tudomány, űrkutatás, Hold, Holdexpedíció, magáncég, Holdra szállás, világűr, űrutazás, Moon ExpressForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »