Először indult útnak az Angyalos Boldogasszony-zarándokvonat a mátraverebély-szentkútra

Először indult útnak az Angyalos Boldogasszony-zarándokvonat a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre a budapesti Keleti pályaudvarról vasárnap hajnalban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte: mintegy négyszázan utaznak a Kisboldogasszony-nagybúcsúra a szerelvénnyel, amelyet a Szent Márton-emlékév tiszteletére felmatricázott mozdony húz Hatvanig.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A zarándokvonatot Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára indítja útnak, a résztvevőket Böjte Csaba ferences szerzetes áldja meg. A zarándokok a vasútállomásról imádkozva és énekelve vonulnak a megújult mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyhez. A kegyhely kialakulása Szent László király idejére tehető.

A hagyomány szerint az uralkodó 1091-92-ben a betörő pogány kunok elől menekülve egy széles és mély szakadékot ugratott át a lovával, amelynek patája nyomából forrás fakadt. Az üldöző sereg megtorpant, Szent László pedig seregével később visszaverte a kunokat. Az első gyógyulást a 12. századhoz kötik: egy néma pásztorfiú visszanyerte beszélőképességét, amikor ivott abból a forrásból, amelyet ma szent kútnak neveznek.

Ezt a csodát a Szűzanyának tulajdonította a hagyomány. Az 1200-as évektől kezdődően zarándokok sokasága keresi fel a nevezetességet, amely 2006 óta Magyarország nemzeti kegyhelye. (MTI nyomán)


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »