Elõször a PSD bizalmatlansági indítványát vitatják meg; Cîþu: ha az USR PLUS megszavazza, többé nem tárgyalunk velük

A parlament elé terjesztett két bizalmatlansági indítvány közül előbb a Szociáldemokrata Pártét (PSD) vitatja meg a plénum. A parlament két házának összevont házbizottsága kedden úgy határozott, hogy a PSD bizalmatlansági indítványát csütörtökön 14 órától olvassák fel a parlamentben, majd jövő kedden 12 órától szavazásra bocsátják.

Az USR PLUS által kezdeményezett bizalmatlansági indítványról az a döntés született, hogy megvárják az alkotmánybíróság keddi határozatának indoklását. Mint arról beszámoltunk, a taláros testület kedden egyöntetű döntéssel befogadta Florin Cîţu beadványát, és megállapította, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány. Ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla – mondja ki a határozat.

Hírdetés

Cîţu szerint emiatt Anca Dragu szenátusi elnöknek le kellene mondania tisztségéről, miután az alkotmánybíróság megindokolja az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványával kapcsolatos döntését. Cîţu szerint a felsőház elnökének még kedden be kellett volna adnia lemondását.

A PNL eközben tárgyalódelegációkat alakított a képviselőházban és a szenátusban a parlamenti kormánytöbbség megőrzése érdekében.Florin Cîţu ugyanakkor közölte: csak azzal a feltétellel kívánnak a továbbiakban is együttműködni az USR PLUS-szal, ha az utóbbi nem szavaz meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlanság indítványt.

A kormányfő a PNL végrehajtó bizottságának ülése után nyilatkozott az újságíróknak. Szavai szerint továbbra is tárgyalóasztalhoz ülnének az USR PLUS-szal a koalíció helyreállításáról, de ha a kormányból korábban kilépett pártszövetség a PSD vagy az AUR oldalán megszavaz egy bizalmatlansági indítványt, akkor megszakítják velük az együttműködést. “Attól a perctől kezdve nem tárgyalunk többé az USR PLUS-szal” – jelentette ki. (agerpres)

Kiemelt kép: a PSD “üdvözlő” posztja Cîţu megválasztására


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »