Előremenekül Martin Schulz

Előremenekül Martin Schulz

Az Európai Parlamenti székből a német belpolitikába “költözne” Martin Schulz 2017-ben. A szakértő szerint előremenekül a német szociáldemokrata politikus és nem bukott emberként térne vissza Berlibe.

Januárban lejáró megbízatása után távozik uniós posztjáról és a ősszel a német szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson indul Martin Schulz, az Európai Parlament jelenlegi elnöke. A német szociáldemokrata politikus csütörtökön Strasbourgban beszélt arról, hogy nem kíván újra harcba szállni az elnöki pozícióért.

Schulz előremenekül?

Kiszelly Zoltán politológus szerint Martin Schulz előremenekül. A német politikus már öt éve elnöke az Európai Parlamentnek. A két párt között létezik egy megállapodás, miszerint a ciklus felénél váltanak, azaz két és fél évig a mérsékelt jobboldal adja az Európai Parlament elnökét, majd a ciklus második felétől a másik nagy párt.

A jelenlegi elnök azonban már kétszer vette igénye a baloldal ezen mandátumát, és a jobboldal, az Európai Néppárt már bejelentette igényét a fontos pozícióra, ami azt jelenti, hogy Martin Schulz feltehetően januárban elveszítette volna jelenlegi pozícióját – mondta a politológus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kiszelly Zoltán úgy véli, Schulz nem bukott emberként akart Brüsszelből Berlinbe menni, hanem előremenekült és a német belpolitikát választotta. Életkorát tekintve most van arra lehetősége, hogy a kancellárjelölt lehessen – tette hozzá.

Középszerű politikusok Európa élvonalában

A szakértő kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, Nyugat-Európában meglehetősen gyatra a politikusi mezőny: könyökvédős-szemellenzős politikusok vannak. A tehetségeket kiszorították. A középszer került előtérbe, kitűnik, ha valaki már kicsivel jobb, mint az átlag.

Kiszelly Zoltán szerint ilyen politikus Martin Schulz is. A német mezőnyhöz képest karakteresebb, harcosabb, és ő is a nagykoalíciós véleményt, a neoliberális gazdaságpolitikát képviseli, csak ügyesebben – tette hozzá. Kampányát is ezzel indították: egyben tudja tartani Európát.

Németországban továbbra is Angela Merkel pártja vezet, bár a CDU korábbi 40 százalékos támogatottsága a migráns-válság óta lecsökkent 30 százalékra. A szociáldemokraták eddigi 25 százaléka pedig épphogy eléri a 20-at.

Ahogy az egész európai baloldal, úgy a német baloldal is veszített. Gyenge pozícióból indul az SPD és a politológus szerint csak akkor nyerhetnének, ha a szélsőbaloldallal és a zöldekkel tudnának koalíciót alkotni. Ennek azonban kicsi a valószínűsége – tette hozzá. Leginkább a nagykoalíció folytatását tartja mindenki elképzelhetőnek – hangsúlyozta.

A nagy pártok további erodálásával legrosszabb esetben is kisebbségi kormányt vihet Angela Merkel a választások után Németországban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »