Előrelépésre akarják bírni Ukrajnát a „Donyec-medence státusának” kérdésében

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter kijelentette, hogy a „normandiai formátumban” rendezendő csütörtök esti berlini csúcstalálkozó célja előrelépésre bírni Ukrajnát a „Donyec-medence státusával” és a régió megszállt területein rendezendő választásokkal kapcsolatban – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Szabadság Rádió nyomán.

A francia külügyminiszter szavai szerint a csúcstalálkozó résztvevői „részletes kötelezettségvállalást” fognak követelni Ukrajnától a „Donyec medence státusát” és a választások megrendezésének „menetrendjét” illetően – tudatja a Kárpátalja hetilap internetes változata.

Ezenkívül, közölte Ayrault, Ukrajnát és Oroszországot is megpróbálják előrelépésre bírni a csapatszétválasztás terén.

Angela Merkel német kancellár a csúcstalálkozóról nyilatkozva kijelentette, hogy a megbeszélés témája a Donyec-medencei rendezésre vonatkozó minszki megállapodások végrehajtásának „egyszerűen könyörtelen” összegzése lesz.

Merkel mindazonáltal jelezte, hogy a találkozótól nem érdemes csodákat várni. „De a tárgyalások mindig fontosak, még olyankor is, amikor nagyon élesen cserélünk véleményt” – tette hozzá.

Kedden a kelet-ukrajnai rendezésre vállalkozó „normandiai négyek” – Ukrajna, Németország, Franciaország és Oroszország – részéről megerősítették, hogy vezetőik október 19-én este csúcstalálkozót tartanak Berlinben, amelynek témája mindenekelőtt a Donyec-medencei rendezés lesz.

Petro Porosenko ukrán elnök környezetében azonnal jelezték, hogy az ukrán fél nem vár jelentős áttörést a szerdai tárgyalásoktól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról beszélt, a normandiai négyek csúcstalálkozója csak abban az esetben lesz lehetséges, ha esély mutatkozik azoknak a megállapodásoknak „rögzítésére”, amelyekről a négy ország vezetőinek tanácsadói előzetesen megegyeznek.

Moszkva gyors előrelépést vár Ukrajnától – még a biztonsági és humanitárius kérdések rendezését megelőzően – a minszki megállapodások politikai kérdéseiben, köztük a megszállt területeken rendezendő helyhatósági választásokat, a szakadár fegyveresek amnesztiáját illetően.

Kijev ugyanakkor hangsúlyozza, hogy még a csúcstalálkozó előtt ki kell dolgozni annak menetrendjét, miként hajtja végre Oroszország a Donyec-medencei rendezéssel kapcsolatban Minszkben tett vállalásait. Az ukrán fővárosban múlt héten jelezték, hogy Berlin és Párizs egyetért ezzel az ukrán elképzeléssel.

Rovatok: KülföldTelepülés: NémetországCímkék: normandiai négyek, Jean-Marc Ayrault, minszki megállapodás, Donbász, Kelet-Ukrajna, Ukrajna, ukrán vámosok, külföldForrás: Kárpátalja


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »