Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

Előrehozták a gyerekvakcina startját az EU-ban

A tervezettnél egy héttel korábban, már december 13-án elkezdik kiszállítani az Európai Unióban a német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével az 5-11 éves korosztálynak az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen kifejlesztett védőoltást – közölte szerdán a német ügyvezető szövetségi egészségügyi miniszter.

Jens Spahn Twitter-bejegyzésében azt írta: „sikerült elérnünk, hogy az 5–11 éves gyerekek számára az oltóanyagot egy héttel korábban szállítsák az egész EU-ban, erről a gyártó biztosított minket”. Ez a világjárvány közepette jó hír, és fontos a szülőknek és a gyermekeknek, akik meg akarják védeni magukat – írta a miniszter.

Jens Spahn a napokban az egyik tájékoztatóján elmondta, hogy Németország az első szállítmányokkal 2,4 millió adagot kap majd a kétdózisú vakcinából, így a 4,5 millió oltható kisgyermek nagy részét gyorsan be lehet oltani. Újabb szállítmányok 2022 első hónapjaiban várhatók.

Hírdetés

Az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már november 25-én hozzájárult a Pfizer/BioNTech-féle gyermekvakcina közösségi forgalmazásához.

Jens Spahn szerdai bejegyzésében arról is írt, hogy országában átlépte a tízmilliót a beadott emlékeztető oltások száma, és a tervek szerint karácsonyig ez a húszmilliót is meghaladhatja. A kormány összesítése szerint a 341 napja elindított oltási kampányban legalább egy adagot 59,4 millió ember – a lakosság 71,4 százaléka – kapott. Teljes oltással 57 millióan – 68,6 százalék – rendelkezik. Emlékeztető oltást 10,4 millióan kaptak, ez a német lakosság 12,5 százaléka.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »