Elöregedőben a világ népessége

A világ népessége elöregszik, a száma pedig lassabban emelkedik, ennek ellenére 2050-re a jelenlegi 7,7 milliárdról várhatóan 9,7 milliárdra nő, állapította meg az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsa népességkutató szekciója.

Feltételezései szerint a század végére a világ népessége elérheti a 11 milliárdot, s a népesség növekedéséhez leginkább India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Amerikai Egyesült Államok járulnak hozzá. Ugyancsak megállapítást nyert, hogy a Föld lakossága elöregszik a növekvő átlagéletkor emelkedése és a születések számának csökkenése következtében.

A Visual Capitalist is felmérte, hogy az öregedő társadalomnak milyen globális hatásai vannak és lesznek a jövőre nézve. A fontosabb megállapítások között szerepel, hogy 2050-re a 65 év felettiek aránya a mostani 10%-ról duplájára, 20%-ra nő. Ugyanerre az időpontra az idősebb korosztály 80%-a alacsony jövedelmű országokban él majd (ez mintegy 1,3 milliárd embert jelent), a világ lakosságának 70%-a pedig városokban.

Ahhoz, hogy 2050-re mindenkinek jusson elegendő élelem, a mostani termelést 70%-kal kell megemelni. 2025-től 2050-ig az idősebb emberek száma duplájára, 1,6 milliárd főre nő, miközben a világ népessége csak 34%-kal nő ugyanezen időszak alatt. Ugyancsak megállapítást nyert, hogy bár sok ország küzd az elöregedő társadalom problémájával, néhánynál ez jelentősebb problémának ígérkezik.

Hírdetés

Ami a szlovákiai népesség jelenlegi alakulását és az ezzel összefüggő tényeket illeti, egyre inkább kitolódik az első gyermeküket szülő nők átlagéletkora, mely az utóbbi negyedévben 29,7 évre nőtt. Mint a szlovákiai statisztikai adatokból kitűnik, tavaly a szülő nők többsége 30 és 34 év közötti volt, minden harmadik gyermeket ehhez a korosztályhoz tartozó nő hozta világra.

Tavaly összesen 57 639 gyermek született Szlovákiában, a legtöbben Eperjes és Trencsén megyében látták meg a napvilágot. Tavaly egy nőre 1,54 gyermek esett, s ez az elmúlt tíz év legjobb értéke volt, a 2009-2016-os időszakban a kritikus 1,5 alá esett, 2017-ben és 2018-ban enyhén emelkedő tendenciát mutatott.

Az utóbbi időben Szlovákia-szerte növekvő tendenciát mutat a házasságon kívül született gyermekek száma. Míg 2009-ben megközelítőleg 19 ezer gyermek született házasságon kívül, addig idén számuk elérte a 23 ezret. Némi reményre ad okot viszont, hogy míg a házasságon kívüli születések száma a kilencvenes évek második felétől folyamatosan emelkedő tendenciát mutatott, az utóbbi három évben megállt 40 százalékon.

(Felvidék.ma/WebNoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »