Előre hozott választásokat tartanak Horvátországban

Tíz hónap leforgása alatt immár másodszor tartanak parlamenti választást Horvátországban: vasárnap reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahol valamivel kevesebb mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgárt adhatja le voksát.

Az előre hozott parlamenti választásokat azért kellett kiírni, mert a tavalyi választásokat követően a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDP) és a Híd Függetlenek Listája párt által idén januárban megalakított, belső feszültségektől terhelt kormánytól a parlament fél év után megvonta a bizalmat.

A közel 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgár reggel hét órától este hét óráig adhatja le voksát. A 2500 jelöltre és 177 listára Horvátországban közel 7000 helyen szavarhatnak a választópolgárok, külföldön 60 ezren 115 szavazóhelyiségben voksolhatnak.

Az előrejelzések szerint a mostani választások után sem az eddigi vezető kormánypárt, a HDZ, sem az ellenzéki, baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud majd önállóan kormányt alakítani, ahhoz koalíciós társat kell keresnie.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »