Elöntötte az ár a felhőszakadás sújtotta Szovátát

Elöntötte az ár a felhőszakadás sújtotta Szovátát

Egész Szovátát elárasztotta az erőteljes felhőszakadás vasárnap este: az áradás nyomán két idős embert ki kellett menteniük a hatóságoknak, és mintegy 150 gazdaság került víz alá, a felgyűlt víz kiszivattyúzása még hétfőn is folyamatban volt. 

arviz_szovata_dosa_izabella_4_b

Duka Zoltán, a Szovátai Önkéntes Tűzoltóság tagja arról számolt be: az áradás gyakorlatilag az üdülőváros teljes területét érintette, a víz végighömpölygött a településen. „A vízelvezető csatornák már nem bírták elnyelni a csapadékot, az ár ellepte a város mélyebben fekvő részeit. A központot kevésbé érintette, mivel ott magasabb a gátrendszer” – magyarázta a szolgálatos tűzoltó.

Vasárnap estére vörös fokozatú vészjelzést bocsátott ki a meteorológiai szolgálat a környékre, a Felső-Szakadát irányából pedig délután 6 óra körül érkezett meg a városba a kiadós eső. A nagy mennyiségű csapadék elárasztotta a víz elvezetésére szolgáló patakokat, amelyek nem bírták a megterhelést. A Szovátát Nyárádszeredával összekötő megyei út átfolyóiból kiöntött a víz, egy órán keresztül teljesen megbénítva az áthaladó forgalmat. A tíz utcát elárasztó víztömeg 43 házat és pincét öntött el.

arviz_szovata_dosa_izabella_3_b

Többtucatnyi lakóházat érintett az árvíz Hargita megyében

Többtucatnyi lakóházat és több ezer hektár szántóföldet érintettek Hargita megyében az elmúlt két hétben történt áradások – derült ki a megyei hivatásos tűzoltóság összesítéséből.

A szakértők rámutattak: az árvíz megyeszerte 36 lakóházat, 1621 pincét, 1060 kertet és udvart és 1296 kutat öntött el, víz alá került 3561 hektár szántóföld és 1101 hektár kaszáló, ezenkívül 225 híd és áteresz rongálódott meg. Az elmúlt napok áradásai harminchárom települést érintettek.

A mentésre szoruló két idős személy egyike ágyhoz kötött beteg, aki képtelen volt elhagyni otthonát. Az áradás kerítéseket döntött ki, parkot, játszóteret öntött el, a tűzoltók pedig disznót, tyúkokat, kecskéket, kutyát, méhkaptárat, nyulakat is kimentettek. A szovátai tűzoltóság autóin és szivattyúin kívül a helybéliek egy homokrakodóval, egy csuklós traktorral és négy kotrógéppel siettek a szakértők segítségére, az önkormányzat útjavító részlege, a helyi erdészeti hivatal és a rendőrség és segített, amiben tudott, sőt Nyárádszeredából és Nyárádremetéből is érkeztek önkéntes tűzoltók. A marosvásárhelyi tűzoltóságtól egy csapatszállítót küldtek szivattyúkkal, és segítettek a nyárádszeredai hivatásos tűzoltók is. A környező településeket nem érintette a felhőszakadás. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »