Elöntheti a hulladék az országot

Az Országgyűlésnél kezdeményezi a szerinte a szemétszállítási közszolgáltatást és az uniós fejlesztéseket is veszélyeztető hulladékgazdálkodási törvény módosítását – jelentette be Tarlós István. Gödöllőhöz hasonlóan a főváros megtagadja a számlaszámok önkényes átírását, egyben a miniszterelnöktől kérik a tervezett több milliárd forintos elvonás állami kompenzációját.

Jelenlegi formájában végrehajthatatlan a hulladékgazdálkodási törvény, amelynek alapján tegnaptól, legalábbis papíron az állami Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. vette át a díjak beszedését és a bevételek szétosztását országszerte – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester megerősítette: az országban működő, száznál is több vidéki szemétszállítási szolgáltató többsége veszteséges: 14 milliárd forintot is megközelíti a hiányzó pénz, amelynek egy részét, csaknem 3 milliárd forintot a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. eddigi bevételeiből pótolnák.

– A kormányt ugyan támogatom, de ezt az új hulladékgazdálkodási rendszert, amelyben a budapestiek fizetik meg az országos veszteségeket, teljes mértékben elutasítom – mondta Budapest vezetője. Közölte: azon túl, hogy Kocsis Máté fideszes fővárosi tanácsnokkal együtt Orbán Viktor miniszterelnöknél kérik majd a főváros legalább másfél milliárdos állami kompenzációját, az Országgyűlésnél kezdeményezi a hulladékgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó rendeletek módosítását. – Kérésünk ellenére sem vontak be minket a jogszabályok előkészítésébe. A főváros szakmai álláspontjáról levelet írtam Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek – hangsúlyozta Tarlós István, aki lapunk kérdésére elmondta: Budapest sem járul hozzá ahhoz, hogy a közszolgáltatást nyújtó FKF által kiállított számlán önkényesen „kicseréljék” a számlaszámokat, s a bevétel automatikusan az NHKV számlájára kerüljön úgy, hogy közben a főváros felelős a közszolgáltatásért. – Nemcsak a szemétszállítás kerül veszélybe, hanem a több milliárd forintos, részben már megvalósult uniós fejlesztés, például a szelektív hulladékgyűjtés is – hangsúlyozta a főpolgármester. Mint mondta, az ügyben két hónapja „bombázzák” a szaktárcát, de választ még nem kaptak.

Gémesi György, Gödöllő független polgármestere lapunknak még a főpolgármesteri bejelentés előtt elmondta: a térségben több száz település szemetét elszállító társulás nem járul hozzá semmilyen törvénytelen számlaszámcseréhez.

Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkára még néhány napja is azt állította: hatékony lesz az új rendszer, az átállásból a lakosság semmit nem fog érzékelni.

– Ebben igaza van az államtitkárnak, de csak addig, amíg van pénz a közszolgáltatóknál – mondta érdeklődésünkre Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab fideszes polgármestere. Szerinte ha az állami cég hónapok múlva nem a szemétszállításhoz szükséges mennyiségű pénzt utalja majd vissza, akkor lesz itt igazi hulladékkáosz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »